Není něco vaše?

Není něco vaše? Předměty na fotografii se našly v Kroměříži během letošního června, nejčastěji lidé ztrácejí klíče, mobilní telefony a peněženky.Zdroj: MP KROMĚŘÍŽ

„Konkrétně tato dvě zvířata se ale ke svým majitelům už nevrátila.

„Z celkového počtu předmětů se do rukou vlastníka dostane zpět asi polovina,“ vyčíslila Leona Nováková z kroměřížské městské policie.

Hledání majitele je podle ní mnohdy časově náročné.

„Třeba nalezené mobilní telefony bývají často vybité nebo zablokované, což nám situaci neusnadňuje. Stalo se nám ale, že se jednou o moderní mobilní telefon přihlásilo hned deset údajných majitelů. Žádnému se však nepodařilo prokázat, že patří skutečně jemu, nikdo totiž neznal PIN,“ usmála se Leona Nováková.

Takřka vyloučeno podle ní je, aby se majiteli vrátily nalezené peníze.

Výstava nejen hraček v Hulíně - v budově staré školy, kde je nyní také knihovna.
Dětství našich babiček připomíná muzeum hraček

„Lidé je přitom nosí docela často. Pamatuji si ale snad jen jeden případ, kdy se dostaly zpět majiteli. Tehdy pomohl kamerový záznam,“ vzpomíná.

Lepší to bývá s penězi, které lidé občas zapomenou v bankomatech. Městská policie je totiž vrátí bance, a ta pak dohledává majitele zapomenuté hotovosti sama podle časových záznamů, případně kamery v bankomatu.

Aby se nalezená věc dostala k majiteli, musí samozřejmě městské policii své vlastnictví prokázat.

„U klíčů od auta například lidé donesou technický průkaz a pak ještě probíhá kontrola přímo u auta. U klíčů od bytu se porovnávají náhradní klíče, pokud je majitel nedonese, strážníci klíče kontrolují na místě u dveří bytu,“ líčí strážnice.

U peněženek musejí lidé vyjmenovat, co v nich je, případně pomohou jiné doklady.

„V tomto případě je ale potřeba po ztrátě zajít na městskou policii rychle, protože nalezené občanské a řidičské průkazy a pasy posíláme úřadu, který je vydal,“ upozorňuje Leona Nováková.

O něco komplikovanější je postup v případě nalezených živých zvířat. Psi a kočky strážníci vozí do útulků, zmíněný had skončil nakonec ve zverimexu.

„Měli jsme tu také papoušky, o které se nikdo nepřihlásil a kteří putovali do Podzámecké zahrady. Našla se i koza a kozel, kteří se ovšem k majiteli vrátili,“ doplnila Leona Nováková. Z dalších obvyklých předmětů se často na služebně strážníkům objevují nalezené batohy a jízdní kola.

Dřevnice. Ilustrační foto
Bez vody. Také Kroměříž už zakázala kvůli suchu její odběr

„V poslední době přibývá i stále populárnějších koloběžek,“ upozornil mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Z těch méně častých nálezů lze zmínit třeba holicí strojek, příruční tašku s více než čtyřiceti tisíci korun, lyže, kolečkové brusle nebo už zmíněnou tašku s čerstvým masem.

„Měli jsme tu i rybářský prut, který pán zapomněl na Bagráku a až po roce si pro něj přišel. Předložil doklady a krabici od navijáku, takže jsme mu prut vrátili,“ dodala Leona Nováková.

Lidé nosí nalezené předměty přímo na městskou policii, ty menší mohou hodit také do schránky umístěné na budově městského úřadu v ulici 1. máje. Tři měsíce bývají fotografie ztracených a nalezených předmětů vyvěšeny na nástěnce i na internetu. Městská policie je pak uchovává tři roky, potom propadají městu.

Případní zapomětlivci se o svou věc, kterou objeví ve ztrátách a nálezech, mohou přihlásit na telefonním čísle 573 321 234. Věci, které propadnou městu, pak mají různý osud.

„Hodnotné předměty, například šperky či fotoaparáty, nabízíme k prodeji přes bazar, kola věnujeme projektu Kola pro Afriku. Ostatní předměty, pro které již není možné najít využití, odvážíme na sběrný dvůr,“ uzavřela Petra Dobešová z radničního odboru správy majetku města a služeb.

Čtyřiapadesátiletý cyklista z Kroměříže nezvládl v úterý navečer průjezd mezi kovovými sloupky a lehce se zranil, při dechové zkoušce pak nadýchal 3,14 promile.
Cyklista nezvládl průjezd mezi sloupky, pak nadýchal 3,14 promile