Mor se nevyhnul ani Kroměřížsku. Kritickou oblastí se stalo Kvasicko.

Krajská veterinární správa (KVS) vydala koncem listopadu mimořádné opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy moru včelího plodu. Nařízení je závazné pro všechny chovatele včel. Platí zejména pro včelaře v katastru obce Kvasice a v jejím okruhu pěti kilometrů kolem ohniska nákazy, tedy pro chovatele z Bařic, Karolína u Sulimova, Kurovic, Kvasic, Nové Dědiny, Střížovic u Kvasic, Sulimov, Těšnovice, Trávník, Velké Těšany a Záhlinice.

Tamní včelaři mají z moru strach, nákaza se může snadno přenést i do jejich úlů.

„S nákazou přišel včelař, který měl včely v hrozném stavu. Přikryté kobercem a od pohledu zanedbané. Všechno musel spálit," řekl kvasický včelař Oldřich Šebestík.

Mor se u nepoctivého včelaře prokázal po odebrání vzorků, které se kontrolovaly kvůli dřívějšímu výskytu nemoci. Kvasice totiž patřily do ochranného pásma. Další opatření by se podle Šebestíka mělo dělat až v květnu, podle něj je to ale docela pozdě.

„Mám včely kousek od tohoto místa a mám strach, že se nakazí. Včely se totiž potkávají a nemoc je přenosná. Všechno bych pak musel spálit," stěžoval si Šebestík.

Podle něj jsou takoví včelaři nezodpovědní a neuvědomují si jakou škodu napáchají.

„Je to hrůza a obrovská nezodpovědnost. Jsem na takové lidi naštvaný," podotkl včelař.

Chovatelé včel mají úly často pojištěné, za ztráty ale dostanou vyplacené jen minimum.

„Práci, kterou u včel strávíte vám nikdo nenahradí a peněž také moc nedostanete. Většina lidí se pak ke včelaření už ani nevrací," konstatoval Šebestík.

Bez svolení KVS tady mají chovatelé zakázáno přemisťovat včely z ochranného pásma.

Za nesplnění nebo porušení povinností které KVS nařizuje může správní orgán uložit pokutu až dva miliony korun.

Med s pozitivním výsledkem na výskyt moru může být zpracován jen za určitých podmínek v pekárenském průmyslu. Podle včelařů by ale neměl být zdravotně závadný.

„Člověku určitě nijak neublíží, ale mor se tak může šířit dál. Lepším řešením je med nechat vykvasit a následně přepálit na medovici," radí pravčický včelař Michal Říha.

Sám své úly udržuje v maximální čistotě. Na své včelí farmě využívá sekundární hygienu a všechny úly má z nového dřeva.

„Včelí plásty pravidelně obměňujeme. Sám si mezistěny vyrábím a sterilizuji. Ne každý včelař se bohužel o včely stará tak, jak by měl," podotkl Říha.

Zlínský kraj ze svého rozpočtu hodlá na podporu začínajících včelařů v novém roce uvolnit půl milionu korun. Včelaři jsou totiž převážně starší, současný průměrný věk je šestašedesát let.

„Program se tak snaží o nárůst počtu mladých včelařů, rozšíření počtu samotných včelstev a investice do lokalit, kde se zatím včelstva nevyskytují," vysvětlila Helena Mráčková z krajského úřadu Zlínského kraje.