Zatímco si tak leckdo ještě ani nezvykl na nástup podzimu, v marketech už se leccos točí okolo Vánoc: a na některé zákazníky je to přeci jen příliš.

„V Kauflandu jsou různé perníčky, ozdoby a kolekce už snad od srpna. Však už jsem se tomu smál a z recese jsem jednu kolekci domů před začátkem září přinesl. Manželka mě málem vyhodila z domu s tím, že na vánoční úklid je snad ještě čas, když za dva dny odlétáme na dovolenou," líčí s úsměvem osmadvacetiletý Radek Šiška z Kroměříže.

Předčasnému vánočnímu šílenství ale nemůže přijít na chuť víc lidí.

„Vím, že Vánoce jsou pro mnoho obchodů velký byznys, ale abych v říjnu slyšel z rádia reklamy na skvěle vánoční dárky a v obchodě chodil okolo krabic, z nichž na mě křičí nápis Merry Christmas, to mi přijde opravdu trošku přes čáru. Zajímalo by mě, jak budou zdravé ty čokoládové či perníkové výrobky, které se prodávají dva a půl měsíce před svátky. A divím se, že jsem ještě nepotkal prodej vánočních kaprů," neskrývá opovržení například devětačtyřicetiletý Jan Hlíska z Holešova.

I v Kroměříži byly nejrůznější vánoční ozdoby a doplňky k vidění už v polovině října.

„V Albertu už mají uprostřed obchoďáku čtyři palety krabic s čokoládovými baňkami, ozdobami, kalendáři. Marně jsem se snažila čtyřletému synovi vysvětlit, že ještě Vánoce skutečně nejsou a zatím nedostane punčošku pro Santu ani čokoládový kalendář. I ta punčoška mě vyvedla z míry: jsme snad v Americe, abychom tu dětem dávali punčošky na krb? Prostě mi obchodníci přijdou trošku ujetí, venku děcka lítají s drakem a v obchodech vánoční ozdoby a katalogy na pečení," kroutí hlavou čtyřiatřicetiletá maminka Jitka Valouchová z Kroměříže.

Ne všichni ovšem trendu „rychlených" Vánoc podléhají. Brání se mu třeba Oldřiška Skřičková z Kroměříže, která si přivydělává rukodělnou prací.

„Objednávky na vánoční ozdoby či dárky přijímáme nejdřív od půlky listopadu. Předtím jsem stejně zahlcená věnci na dušičky či šperky na Halloween, je toho opravdu hodně," dodala.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ