„Náhrobky jsou unikát, je to v holešovském muzeu jediná památka na rod Šternberků, který holešovské panství vlastnil více než dvě století do roku 1574," řekl historik Ondřej Machálek z Městského muzea při MKS Holešov.

Podle restaurátora Lubomíra Tomance, který se během rekonstrukce holešovského zámku podílel na opravách kamenných portálů a prvků v zahradě, se náhrobky musí očistit a poté zpevnit speciálním přípravkem z rozpuštěného křemíku. Včetně nutné fáze vysychání bude celá etapa trvat týden. Poté se kameny vrátí na místo a budou dál zdobit barokní kapli.

Text na kamenných fragmentech je psaný češtinou z 16. století a dokládá, že jeden z náhrobků patří Markétě z Ludanic, druhé ženě Jana mladšího ze Šternberka a matce Jindřicha ze Šternberka, a druhý Janu Krušinovi z Lichtenburka, následujícímu vlastníkovi holešovské tvrze. Poté, co Rottalové holešovský kostel přestavěli, dostaly se náhrobky do jednoho z městských domů a staly se druhotným stavebním prvkem. Místní vlastivědní pracovníci je objevili na počátku třicátých let minulého století.

Po uložení v depozitáři městského muzea jsou nyní trvalou součástí zámecké kaple. Zrestaurování náhrobků je první fází oprav všech kamenných prvků v kapli. Práce budou v následujících týdnech pokračovat.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU