„Náměstí zaplní stánkaři s různými pochoutkami a specialitami, kořením, doplňky, ozdobami a provoní jej tradiční punč nebo svařák," podotkla Jana Rohanová z holešovské radnice.

Vánoční atmosféru celého dne dokreslí kulturní program: vystoupí soubor Zrníčko střediska volného času TyMy, vánoční koledy zahrají také žáci místní základní umělecké školy a vystoupí i seskupení Banana Vox nebo Dixieland z hulínské ZUŠ.

„Zvláště děti se mohou těšit na ohradu se živými zvířátky, naopak především na ty nejmenší se pak zase těší Mikuláš a čerti, kteří určitě dorazí," slibuje Jana Rohanová.

Unikátní podívaná se naskytne lidem také v sala terreně holešovského zámku. Od 28. listopadu tam totiž bude vystaveno přes padesát betlémů. „Jedná se o krásné a zajímavé kusy jedinečné svým stářím, zhotovením i velikostí. Lidé si tedy mohou prohlédnout betlémy zhotovené ze šustí, z vizovického pečiva, z textilu, keramiky, díla zasazená do skla a samozřejmě mimo jiné i klasická díla mistrů řezbářů," vysvětlila Jana Rohanová.

Výstava betlémů podle pořadatelů v Holešově nemá v posledních letech obdoby.

„Budeme tu mít i betlém, který je považován za špičkové dílo. Jde o Hejův betlém a my jsme moc rádi, že se nám ho pro výstavu podařilo získat," komentoval ředitel městského kulturního střediska v Holešově Pavel Chmelík. Opravdovým skvostem je ale také betlém, jehož původ je odhadován za dobu okolo roku 1800.

Expozice bude během soboty otevřena od 9 do 12 hodin a odpoledne od 13 do 20 hodin. Městské kulturní středisko v tento den prodloužilo otevírací dobu, od 29. listopadu až do 23. prosince bude expozice otevřena vždy od úterý do neděle od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin.

Předvánoční atmosféru naladí ale také Adventní koncert Holešovského komorního orchestru a Holešovského chrámového sboru, který se bude konat v kostele Nanebevzetí Panny Marie od 16 hodin. Zazní díla předních skladatelů: lG. F. Händela, W. A. Mozarta, J. S. Bacha, J. Haydna a dalších.

Koncert se bude konat v sobotu v Holešově, v neděli jej pak interpreti zopakují ještě v Kroměříži v 16 hodin v místním kostele Nanebevzetí Panny Marie. „V 17.30 pak přijde konečně řada na hlavní bod celého dne: rozsvícení vánočního stromu starostou města," dodala Jana Rohanová.

Letošní smrk věnovali manželé Zapletalovi z Dobrotic, světelná výzdoba stromu se letos bude od té loňské lišit. „Ve spolupráci s městem ji zajistí místní soukromá firma, co konkrétně se změní, ale necháváme jako překvapení," zopakovala Jana Rohanová. Město podle ní připravilo pro letošní advent na náměstí ještě jeden světelný prvek. „Věříme, že se efekt, který vytvoří, bude lidem líbit," uzavřela.