Lidé chodili do volební místnosti ve Chvalnově už od samého rána. Ještě před obědem si odvolili někteří přímo ze svého domu, kam je přišla navštívit dvojice dam z komise s přenosnou urnou. Svůj volební hlas tak mohla odevzdat i nejstarší obyvatelka obce Chvalnova pětadevadesátiletá Marie Velnerová.

„Zatím je účast třicet procent. O komunální volby je vždycky zájem. Dnes to však bude dlouhé. Musíme se psychicky podporovat, dodržovat pitný režim a zásobovat jídlem," řekla s úsměvem předsedkyně komise Anežka Šušlíková.

Volit přijel do Chvalnova nové zastupitelstvo i kněz Marek František Glac, který už v obci sice nebydlí, ale trvalý pobyt tady má pořád. Na obci mu stále záleží a proto se tady účastní všech voleb, které se tu konají.

„Opakující volby pro mě byly důvodem navštívit svou rodinu, která tu žije. Bydlí tady rodiče a dva bráchové s rodinami, takže je vždycky všechny rád vidím. A díky volbám se mi to podařilo," vysvětlil Marek František Glac.

Napjatá atmosféra v obci se mu vyhnula a volit tak mohl jít s čistou hlavou.

„Myslím si, že všem jde o společné dobro, to že má na to každý svůj názor je dobře, jsme přeci lidé. Možná je dobře, jak to dopadlo, je to taková dobrá konkurence. Popohání to kandidáty dopředu a třeba se budou více snažit," dodal.

Nové vedení obce by už ráda měla také místní Romana Malíková.

„Chceme mít už konečně starostu, takže jsme přišli vhodit svůj hlas ještě jednou po půlroce. Své rozhodnutí jsem od podzimu nezměnila," upozornila žena.

Momentálně je tu velmi dusno

A velmi podobně vypadají opakující se komunální volby v Honěticích. Na jejich průběh tady dohlíží čtyřčlenná komise složená z žen.

V obci mají celkem dvaašedesát voličů, během dopoledne jich přišlo hlasovat asi osmnáct procent. Na výběr tady lidé mají ze tří kandidátních listin.

„Situace v obci je teď složitá. Jen doufáme, že teď už se odvolí a budeme mít konečně zastupitelstvo a starostu. Všichni jsou rozhádaní a mít třetí volby by už bylo hrozné," shodla se komise.

Problémy v obci totiž tento týden vygradovaly, když byly ve studni na zahradě jednoho z tamních domů nalezeny lidské ostatky. I přesto, že místní byli událostí otřeseni, k volbám se vydali.

Svůj hlas do volební urny přišel vhodit třeba Waldemar Wohlgemuth.

„Jezdím s kamionem, takže tady moc nejsem a vypjatá atmosféra se mi tím vyhnula. Momentálně je tu ale velmi dusno a to nejen kvůli volbám. Doufám, že teď už bude zvolené zastupitelstvo fungovat a aspoň jedna starost nám odpadne," řekl muž.

Lidé dnes hlasují v obcích, kde se nové zastupitelstvo na podzim po komunálních volbách rozpadlo. Volební místnosti budou otevřeny do dvaadvaceti hodin.