VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradice je tradice, v Kroměříži vaří zelenou várku piva

Kroměřížsko – Zelený čtvrtek jako předzvěst Velikonočních svátků slaví věřící křesťané: nepřipomínají si ho ale zdaleka jen oni. Také na Kroměřížsku totiž k tomuto dni podle tradice neodmyslitelně patří třeba zelené jídlo, zejména pak zdravá zelenina. Přímo v Kroměříži pak nebude chybět ani zelené pivo.

24.3.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie

Kroměřížský minipivovar Černý Orel nabídne na Zelený čtvrtek zájemcům už tradičně zelenou várku piva.Foto: ČERNÝ OREL

„Dřív u nás bylo tradicí na Zelený čtvrtek vařit kapustu, špenát, zelí a jiné zdravé věci, prostě to, co mají lidé jíst celý rok. My tradice dodržujeme, takže i letos budu podávat rodinou odmítanou kapustu," usmála se například pětatřicetiletá Ivana Ulrichová z Kroměříže. Na tradicích si prý zakládá, ale přiznává, že její manžel si spíš než kapustu dá nejspíš právě ono zelené pivo.

Zelený čtvrtek totiž pojala za svůj i mnohá restaurační zařízení. Třeba v Kroměříži tak bude k dostání dokonce čerstvé zelené pivo přímo z pivního tanku: tradičně jej vaří v tamním minipivovaru Černý orel. „Připravujeme ho každý rok a můžu říct, že je o něj opravdu velký zájem. Je to prostě tak trochu rarita," směje se manažer pivovaru Michal Farkaš.

Pivo tam připravují přímo den před Zeleným čtvrtkem a zásoby mají většinou až do Velikonočního pondělí. „Jde o klasickou světlou jedenáctku, která získá svou chuť i barvu macerátem z bylin, jako je zelený čaj, kopřiva či máta v určitém poměru," naznačuje manažer.

Mezi lidmi se ovšem občas spekuluje o tom, jestli si výrobci zelených velikonočních piv nepomáhají nějakými těmi přidanými „éčky". „Musíme si uvědomit, že pokud použijeme opravdu velké množství bylin, stal by se z piva silný bylinný speciál s velmi hořkou chutí, srovnatelný například s některými příchutěmi tvrdého alkoholu," upozornil Michal Farkaš. Proto i v kroměřížském minipivovaru využívají neškodného cukrářského barviva, které je ale v pivu obsaženo zanedbatelným množstvím: neovlivní ale jeho chuťové vlastnosti a tradici zelených potravin tak lze dodržet.

Ani čtvrteční „zelená" tradice ovšem samozřejmě není pro každého. „Abych pravdu řekla, tradiční zelené jídlo už moc nedodržuji a o zeleném pivu jsem ani neslyšela, jelikož ho sama nepiju., Je mi ale jasné, že než aby moji synové snědli trochu hrášku, tak si na něj určitě do města zajdou a pojmenují to jako dodržování tradice," uzavřela se smíchem za všechny šestapadesátiletá Lenka Oplucká z Kroměříže.

Autor: Redakce

24.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V sobotu 25. února 2017 prošel také Zdounkami masopustní průvod.
AKTUALIZOVÁNO
13

VIDEO: V masopustním průvodu ve Zdounkách kosou skřípala i smrtka

V sobotu před pátou hodinou ranní vyjížděli hasiči, policisté i záchranáři k tragické dopravní nehodě na dálnici D1 mezi Kroměříží a Hulínem. Jeden z pasažérů byl na místě mrtvý, další tři těžce zranění.
AKTUALIZOVÁNO
10

Při nehodě u Hulína zemřel člověk, řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy

AKTUALIZOVÁNO

Kroměřížsko vítr tolik nepotrápil, problémy ale měli lidé jinde

Kroměřížsko – Silný vítr, který v pátek 24.února sužoval některé regiony Zlínského kraje, se nevyhnul ani Kroměřížsku. Na elektrických vedeních ani stromech se však počasí podle dostupných informací u nás nepodepsalo.

Děsivé VIDEO: takto se za jízdy rozletí "zavřené" dveře vlaku

Ačkoliv vypadají jako zavřené, ve velké rychlosti se najednou zprudka otevřou. Policie na videu zachytila, jak mohlo v rychlíku ČD dojít k tragickému pádu dvouleté holčičky. Neštěstí stalo loni v létě u Štěpánova na Olomoucku. 

Mapa vražd: Nejděsivější řešili kriminalisté v Bystřici pod Hostýnem

Zlínský kraj – Bodné rány do nejrůznějších míst těla, střelba do nevinných i ubití. Přestože lze náš region považovat za mírumilovný, otřesné činy se mu nevyhýbají. Deník připravil přehled nejhorších činů za posledních 5 let.

Loupež v Kroměříži měli na svědomí dva mladíci, jednomu bylo teprve patnáct

Kroměříž - Z loupeže ve formě spolupachatelství obvinili tento týden kroměřížští kriminalisté mladíky ve věku pouhých patnáct a osmnáct let. Dvojice minulou středu večer navštívila restauraci v Kroměříži a seznámila se tam s dvaačtyřicetiletým mužem, který popíjel u baru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies