VYBERTE SI REGION

Tradice je tradice, v Kroměříži vaří zelenou várku piva

Kroměřížsko – Zelený čtvrtek jako předzvěst Velikonočních svátků slaví věřící křesťané: nepřipomínají si ho ale zdaleka jen oni. Také na Kroměřížsku totiž k tomuto dni podle tradice neodmyslitelně patří třeba zelené jídlo, zejména pak zdravá zelenina. Přímo v Kroměříži pak nebude chybět ani zelené pivo.

24.3.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie
Kroměřížský minipivovar Černý Orel nabídne na Zelený čtvrtek zájemcům už tradičně zelenou várku piva.

Kroměřížský minipivovar Černý Orel nabídne na Zelený čtvrtek zájemcům už tradičně zelenou várku piva.Foto: ČERNÝ OREL

„Dřív u nás bylo tradicí na Zelený čtvrtek vařit kapustu, špenát, zelí a jiné zdravé věci, prostě to, co mají lidé jíst celý rok. My tradice dodržujeme, takže i letos budu podávat rodinou odmítanou kapustu," usmála se například pětatřicetiletá Ivana Ulrichová z Kroměříže. Na tradicích si prý zakládá, ale přiznává, že její manžel si spíš než kapustu dá nejspíš právě ono zelené pivo.

Zelený čtvrtek totiž pojala za svůj i mnohá restaurační zařízení. Třeba v Kroměříži tak bude k dostání dokonce čerstvé zelené pivo přímo z pivního tanku: tradičně jej vaří v tamním minipivovaru Černý orel. „Připravujeme ho každý rok a můžu říct, že je o něj opravdu velký zájem. Je to prostě tak trochu rarita," směje se manažer pivovaru Michal Farkaš.

Pivo tam připravují přímo den před Zeleným čtvrtkem a zásoby mají většinou až do Velikonočního pondělí. „Jde o klasickou světlou jedenáctku, která získá svou chuť i barvu macerátem z bylin, jako je zelený čaj, kopřiva či máta v určitém poměru," naznačuje manažer.

Mezi lidmi se ovšem občas spekuluje o tom, jestli si výrobci zelených velikonočních piv nepomáhají nějakými těmi přidanými „éčky". „Musíme si uvědomit, že pokud použijeme opravdu velké množství bylin, stal by se z piva silný bylinný speciál s velmi hořkou chutí, srovnatelný například s některými příchutěmi tvrdého alkoholu," upozornil Michal Farkaš. Proto i v kroměřížském minipivovaru využívají neškodného cukrářského barviva, které je ale v pivu obsaženo zanedbatelným množstvím: neovlivní ale jeho chuťové vlastnosti a tradici zelených potravin tak lze dodržet.

Ani čtvrteční „zelená" tradice ovšem samozřejmě není pro každého. „Abych pravdu řekla, tradiční zelené jídlo už moc nedodržuji a o zeleném pivu jsem ani neslyšela, jelikož ho sama nepiju., Je mi ale jasné, že než aby moji synové snědli trochu hrášku, tak si na něj určitě do města zajdou a pojmenují to jako dodržování tradice," uzavřela se smíchem za všechny šestapadesátiletá Lenka Oplucká z Kroměříže.

Autor: Redakce

24.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Samice slona afrického ve zlínské ZOO.

Jako první v ČR: Zlínská zoo očekává narození mláděte slona afrického

Ilustrační foto.

Stát pátrá po majitelích čtyř tisíc domů. Když se nepřihlásí, přijdou o ně

Výtěžky z Tříkrálové sbírky letos i na Kroměřížsku lámají rekordy

Kroměřížsko – Uže je skoro sečteno. Pracovníci charit ve Zlínském kraji v těchto dnech otevírají poslední pokladničky Tříkrálových sbírek a sčítají jejich obsah. „Potvrdilo se, že jsme národ hravý a veselý. V pokladničkách se totiž ukrývaly slovenské, ruské a rumunské mince, či neplatné české padesátníky. Nechyběly ani žetony do nákupních vozíků. Ty jsme využít nemohli," usmála se Pavla Romaňáková z Charity Zlín.

Mrazy se vrátily. V noci naměříme místy až –18 °C

Zlínský kraj – Mrznout bude minimálně do konce týdne. Na většině území Moravy se mohou až do dnešního večera tvořit od středních poloh sněhové jazyky. Zapříčíní je i vítr, který má večer slábnout.

Půjčil si, přestože měl dluhy. Policie ho viní z podvodu

Kroměříž – Podezření z podvodu sdělili v minulých dnech kroměřížští kriminalisté osmapadesátiletému muži. „Podezřelý měl finanční problémy a nebyl schopen splácet své dosavadní statisícové závazky, přesto uzavřel s další finanční společností smlouvu o půjčce ve výši deset tisíc korun," poznamenala kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies