VYBERTE SI REGION

Tradice je tradice, v Kroměříži vaří zelenou várku piva

Kroměřížsko – Zelený čtvrtek jako předzvěst Velikonočních svátků slaví věřící křesťané: nepřipomínají si ho ale zdaleka jen oni. Také na Kroměřížsku totiž k tomuto dni podle tradice neodmyslitelně patří třeba zelené jídlo, zejména pak zdravá zelenina. Přímo v Kroměříži pak nebude chybět ani zelené pivo.

24.3.2016
SDÍLEJ:

Kroměřížský minipivovar Černý Orel nabídne na Zelený čtvrtek zájemcům už tradičně zelenou várku piva.Foto: ČERNÝ OREL

„Dřív u nás bylo tradicí na Zelený čtvrtek vařit kapustu, špenát, zelí a jiné zdravé věci, prostě to, co mají lidé jíst celý rok. My tradice dodržujeme, takže i letos budu podávat rodinou odmítanou kapustu," usmála se například pětatřicetiletá Ivana Ulrichová z Kroměříže. Na tradicích si prý zakládá, ale přiznává, že její manžel si spíš než kapustu dá nejspíš právě ono zelené pivo.

Zelený čtvrtek totiž pojala za svůj i mnohá restaurační zařízení. Třeba v Kroměříži tak bude k dostání dokonce čerstvé zelené pivo přímo z pivního tanku: tradičně jej vaří v tamním minipivovaru Černý orel. „Připravujeme ho každý rok a můžu říct, že je o něj opravdu velký zájem. Je to prostě tak trochu rarita," směje se manažer pivovaru Michal Farkaš.

Pivo tam připravují přímo den před Zeleným čtvrtkem a zásoby mají většinou až do Velikonočního pondělí. „Jde o klasickou světlou jedenáctku, která získá svou chuť i barvu macerátem z bylin, jako je zelený čaj, kopřiva či máta v určitém poměru," naznačuje manažer.

Mezi lidmi se ovšem občas spekuluje o tom, jestli si výrobci zelených velikonočních piv nepomáhají nějakými těmi přidanými „éčky". „Musíme si uvědomit, že pokud použijeme opravdu velké množství bylin, stal by se z piva silný bylinný speciál s velmi hořkou chutí, srovnatelný například s některými příchutěmi tvrdého alkoholu," upozornil Michal Farkaš. Proto i v kroměřížském minipivovaru využívají neškodného cukrářského barviva, které je ale v pivu obsaženo zanedbatelným množstvím: neovlivní ale jeho chuťové vlastnosti a tradici zelených potravin tak lze dodržet.

Ani čtvrteční „zelená" tradice ovšem samozřejmě není pro každého. „Abych pravdu řekla, tradiční zelené jídlo už moc nedodržuji a o zeleném pivu jsem ani neslyšela, jelikož ho sama nepiju., Je mi ale jasné, že než aby moji synové snědli trochu hrášku, tak si na něj určitě do města zajdou a pojmenují to jako dodržování tradice," uzavřela se smíchem za všechny šestapadesátiletá Lenka Oplucká z Kroměříže.

Autor: Redakce

24.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Nejlepší dárci krve z Hulína mají za sebou i přes sto odběrů

Hulín – Mnohdy až sto deset odběrů krve absolvovali rekordmani mezi oceněnými v počtu darované krve v Hulíně. I tamní statistiky tak potvrzují slova odborníků, že Kroměřížsko je silnou základnu pravidelných dárců a nouze o ně v regionu zatím není.

Vánoční dárky? Starosta je nechá na ženě, jiní si je sami vyrobí

Kroměříž - Nákup vánočních dárků doslova na poslední chvíli? To je situace, kterou znají v mnoha domácnostech, a ani na Kroměřížsku tomu není jinak.

Vítězný Jan Masař prožil velmi úspěšný listopad

Region - Tradiční soutěž Deníku Tip liga udělala během podzimní fotbalové sezony radost nespočtu svých čtenářů. Rozdáno bylo přes tisícovku piv, ti nejlepší pak vyhrálii dárkové poukazy do Albertu, značkové spacáky, batohy a fotbalové míče. Na jaře opět startujeme!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies