VYBERTE SI REGION

Tradice je tradice, v Kroměříži vaří zelenou várku piva

Kroměřížsko – Zelený čtvrtek jako předzvěst Velikonočních svátků slaví věřící křesťané: nepřipomínají si ho ale zdaleka jen oni. Také na Kroměřížsku totiž k tomuto dni podle tradice neodmyslitelně patří třeba zelené jídlo, zejména pak zdravá zelenina. Přímo v Kroměříži pak nebude chybět ani zelené pivo.

24.3.2016
SDÍLEJ:

Kroměřížský minipivovar Černý Orel nabídne na Zelený čtvrtek zájemcům už tradičně zelenou várku piva.Autor: ČERNÝ OREL

„Dřív u nás bylo tradicí na Zelený čtvrtek vařit kapustu, špenát, zelí a jiné zdravé věci, prostě to, co mají lidé jíst celý rok. My tradice dodržujeme, takže i letos budu podávat rodinou odmítanou kapustu," usmála se například pětatřicetiletá Ivana Ulrichová z Kroměříže. Na tradicích si prý zakládá, ale přiznává, že její manžel si spíš než kapustu dá nejspíš právě ono zelené pivo.

Zelený čtvrtek totiž pojala za svůj i mnohá restaurační zařízení. Třeba v Kroměříži tak bude k dostání dokonce čerstvé zelené pivo přímo z pivního tanku: tradičně jej vaří v tamním minipivovaru Černý orel. „Připravujeme ho každý rok a můžu říct, že je o něj opravdu velký zájem. Je to prostě tak trochu rarita," směje se manažer pivovaru Michal Farkaš.

Pivo tam připravují přímo den před Zeleným čtvrtkem a zásoby mají většinou až do Velikonočního pondělí. „Jde o klasickou světlou jedenáctku, která získá svou chuť i barvu macerátem z bylin, jako je zelený čaj, kopřiva či máta v určitém poměru," naznačuje manažer.

Mezi lidmi se ovšem občas spekuluje o tom, jestli si výrobci zelených velikonočních piv nepomáhají nějakými těmi přidanými „éčky". „Musíme si uvědomit, že pokud použijeme opravdu velké množství bylin, stal by se z piva silný bylinný speciál s velmi hořkou chutí, srovnatelný například s některými příchutěmi tvrdého alkoholu," upozornil Michal Farkaš. Proto i v kroměřížském minipivovaru využívají neškodného cukrářského barviva, které je ale v pivu obsaženo zanedbatelným množstvím: neovlivní ale jeho chuťové vlastnosti a tradici zelených potravin tak lze dodržet.

Ani čtvrteční „zelená" tradice ovšem samozřejmě není pro každého. „Abych pravdu řekla, tradiční zelené jídlo už moc nedodržuji a o zeleném pivu jsem ani neslyšela, jelikož ho sama nepiju., Je mi ale jasné, že než aby moji synové snědli trochu hrášku, tak si na něj určitě do města zajdou a pojmenují to jako dodržování tradice," uzavřela se smíchem za všechny šestapadesátiletá Lenka Oplucká z Kroměříže.

Autor: Redakce

24.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Mladík nezvládl v Plešovci řízení. Vlétl s autem na zahradu a zranil majitele

Chropyně – Neobvyklou dopravní nehodu vyšetřují od středečního večera dopravní policisté v chropyňské místní části Plešovec: zraněn byl při ní třiašedesátiletý muž, který pracoval 
na své vlastní zahradě.  

AKTUALIZOVÁNO
Vladimír Kruliš

Vladimír Kruliš, lídr kandidátky Strany Práv Občanů odpovídal ON-LINE

Zlínský kraj - Jak řešit dopravní průjezdnost Zlínem? Jak zařídit, aby senioři našeho kraje neplatili televizní poplatky? Jak se cestuje s prezidentem Zemanem po českých krajích a kdy bude v tom Zlínském. 

V Bezměrově opravují pomník obětem války, hotovo má být do konce srpna

Bezměrov – Pod lešením je momentálně památník obětem dvou světových válek poblíž hlavní silnice v Bezměrově. Důvodem jsou opravy, které si letitý pomník už vyžádal.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies