„Moje maminka je z Moravy,“ upozorňoval mnohokrát v nejrůznějších debatách a proslovech zakladatel a lídr Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura.

Známý politik na své moravské kořeny nezapomíná a město nadále pravidelně navštěvuje. Možná i proto je Okamurovo SPD na Kroměřížsku úspěšné.

Okamura? Sympaťák

Je sychravé sobotní ráno, teprve před malou chvíli se znovu otevřely volební místnosti a Bystřice pod Hostýnem začíná znovu ožívat do každodenního ruchu. Kroky některých místních právě vedou na zdejší radnici, kde je jedna z dvanácti volebních místností ve městě.

„Okamura? Jednou nebo dvakrát jsem ho tady viděl. Vím, že je s naším městem spojený,“ říká postarší pán právě vycházející z radnice.

„Je mi sympatický, ale nesouhlasím s tím, co říká. Nevolil jsem ho a asi už ani nebudu,“ vzápětí dodává.

Volební výsledky za okres Kroměříž
Na Kroměřížsku zvítězilo ANO. Druhá je koalice SPOLU, třetí SPD

Volil jsem Úsvit

„Mě se naopak líbí, co říká. Souhlasím s ním úplně ve všem. Takové politiky tady potřebujeme, ne takové, jací jsou tady teď,“ krčí rameny pan Petr, který podle svých slov strávil v Bystřici pod Hostýnem celý život a s Okamurou se i několikrát setkal.

„Byl tady už mockrát. Podali jsme si ruce a prohodili pár slov,“ doplňuje.

Nedaleké poutní místo Svatý Hostýn je o víkendu oblíbeným cílem turistů z celého kraje. Jedním z nich je i Tomáš Hanák z Kroměříže.

„Okamuru samozřejmě znám. Volil jsem ho ještě kdysi dávno, když existoval Úsvit. Teď už ale ne, nějak mě neoslovil. I když má kořeny v Bystřici,“ usmívá se.

Hayato? Kdo to je?

O mandát poslance se v letošních volbách v Praze uchází také Tomiův starší bratr Hayato Okamura. Ten je však mezi místními téměř neznámý. „Hayato? Kdo to je?“ odpovídá na otázku, co říká na Tomiova bratra, postarší paní.

„Toho popravdě vůbec neznám. On je taky v SPD?“ ptají se další.

Hayata Okamuru, který kandidoval za vítěznou koalici SPOLU, nakonec v Praze vykroužkovalo 24 426 voličů až do Poslanecké sněmovny. Preferenčních hlasů získal dokonce o sedm tisíc více než známější Tomio.

Ondřej Benešík (KDU-ČSL) 45 let, Strání, je poslancem PČR
Zlínský kraj získal dvanáct mandátů. Podívejte se, kdo jsou noví poslanci

Na Kroměřížsku je nadprůměrný

V letošních volbách do Poslanecké sněmovny získala SPD Tomia Okamury v celé republice 9,56 % hlasů. Na Kroměřížsku přitom Okamura oslovil o téměř pět procent více voličů – 14,17 %. Což je podobný výsledek jako před čtyřmi lety, kdy SPD získala na Kroměřížsku 15,63 %. A i tehdy to bylo o pět procent nad celorepublikovým průměrem (10,64 %).

V Bystřici upadá

SPD si letos v Bystřici od voličů vysloužila 15,61 % hlasů. Což je vysoko nad celostátním i okresním výsledkem. I tak je to ale o pět procent méně než v předešlých volbách do Poslanecké sněmovny. Tehdy v Bystřici Okamuru volilo 20,69 % voličů.

Podobné výsledky mívalo i Okamurovo první politické hnutí – Úsvit přímé demokracie. To v roce 2013 získalo v Bystřici 20,12 % a volby v třetím nejlidnatějším městě na Kroměřížsku vyhrálo. V celém okrese získal Úsvit hlasy 11,47 % voličů. A i tehdy to bylo o pět procent více, než byl celorepublikový průměr – 6,88 %.