„Přestože technicky nebylo možné dodržet původní měřítko stavby, díky instalaci si nejen turisté, ale i samotní Kroměřížané mohou reálně vybavit, jak synagoga vypadala a jakou symbiózu tvořila se svým okolím, což už známe jen z historických snímků," poznamenal vedoucí radničního odboru kultury a cestovního ruchu Pavel Zrna.

Impulsem byl podle něj právě fakt, že Dům kultury momentálně prochází rekonstrukcí a jeho čelní stěna je zakryta lešením.

„Rozhodli jsme se tento vzhledový handicap napravit připomenutím poměrně nedávné a dodnes stále diskutované historie našeho města. Kroměřížský archiv nám poskytl překrásnou perokresbu synagogy, kterou jsme přenesli na plachtu a instalovali ji na čelní stěnu Domu kultury, kde bude po celou dobu trvání prací," vysvětlil Pavel Zrna.

Netradiční velkoplošné zobrazení někdější židovské synagogy na fasádě opravovaného Domu kultury v Kroměříži je první velkou instalací letošní turistické sezony. Letošní letní turistický projekt nese název Kroměříž 2016: V barvách, světle, umění a jeho cílem je podle vedení města obohatit veřejný prostor o netradiční výtvarné počiny. K vidění tak budou během letošní sezony například ještě 3D malba, videomappingová projekce či streetart.

Historicky třetí a také poslední synagogu v Kroměříži postavil 
na dnešním Komenského náměstí v letech 1909 až 1910 stavitel Ladislav Mesenský podle návrhu architekta Jakoba Gartnera. Osud však tomuto architektonickému skvostu nedopřál dlouhého trvání. 
Už v roce 1940 prakticky přestala existovat kroměřížská židovská komunita a synagoga byla určena k demolici. „Stalo se tak v listopadu 1942. Demolici provedla německá posádka, která měla s odstřelem velké problémy a musela jej několikrát opakovat. Materiál ze zbořené stavby si rozebrali místní lidé," líčí ředitelka Státního okresního archivu v Kroměříži Jitka Zezulová. Vedle místa, kde synagoga stávala, byl v roce 1994 odhalen památník kroměřížským obětem holokaustu od Olbrama Zoubka.