Jejich tradiční výprava startovala z rodiště J. A. Komenského ráno v sedm hodin a za devadesát minut už nivničtí poutníci stoupali z parkoviště na vrcholu po 250 kamenných schodech k bazilice Nanebevzetí Panny Marie.

„Naše cesty z Nivnice na Svatý Hostýn o včelařských poutích se již staly tradicí. Přestože se mi zdá, že účastníků na nich ubývá, baziliku zaplnili i dnes,“ řekl Deníku Karel Hladiš, jednatel nivnických včelařů a zároveň také předseda okresní organizace Českého svazu včelařů Uherské Hradiště.

Za slunečného počasí a osobní účasti předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machalové, hejtmana Zlínského kraje a senátora Jiřího Čunka i několika tisíc věřících z celé České republiky a Slovenska, vyvrcholila svatohostýnská včelařská pouť nedělní dopolední bohoslužbou v tamní bazilice.

Celebroval ji olomoucký arcibiskup Jan Graubner a ve své promluvě mimo jiné poznamenal, že i včelařství má svoje limity.

„Je dobře že milujete své včely ale nebylo by dobře, kdybyste je milovali víc než svou rodinu,“ řekl arcibiskup.

První ročník gastrofestivalu Mňam na Výstavišti Kroměříž
Od donutu po ústřici aneb kulinářské pochutiny v Kroměříži na jednom místě

Dvoudenní pouť na Svatém Hostýně měla v sobotu i v neděli pestrý program a předcházela Světovému dnu včel, který včelaři slaví 20. května. V ten den se totiž narodil slovinský rodák Anton Janša (1734–1773) působící ve Vídni, jehož většina evropských včelařů považuje za zakladatele moderního včelařství. Janša sice působil v hlavním městě bývalého mocnářství jako malíř, ale choval v Meidlingu, dnes turisticky oblíbené vídeňské vinařské oblasti, okolo stovky včelstev a už tehdy v nástavkových úlech. Navíc pořádal přednášky, kterých se prý zúčastnila i císařovna Marie Terezie. Jeho kniha Úplný kurz včelařství, přeložená do češtiny, často tvořila základ moderních včelařských učebnic a mnozí v ní dodnes nacházejí ponaučení.