Člověk by řekl, že už trasa delší než jeden a půl kilometru je pro děti dostačujícím výkonem, pořadatelé ji však obohatili o devatenáct překážek. Děti tak musely podlézat, přelézat, přeskakovat překážky, šplhat na lanech, brodit se vodou, nebo skákat v pytli.

Třešničkou na dortu byl pak test paměti, na konci čekalo každého závodníka zdravé občerstvení a medaile.

Spokojení však byli nejen ocenění malí sportovci, ale i pořadatelé.

„Nelze hned říct, jestli to bylo dobré nebo ne, po každé akci to probíráme a nadále ladíme. Myslím ale, že jsme spokojení. Přišlo sem pětačtyřicet dětí, což je dobrá účast, na posledním tréninku jich bylo asi dvaatřicet,“ vylíčila za pořádající spolek Spartan race holešovský region Kamila Nguyenová.

Na kroměřížské Střední škole hotelové a služeb se v uplynulých dnech o Moravský pohár utkali mladí cukráři. Ti měli vyrobit svatební dort, dezerty a skulpturu na téma svatba v přírodě.
FOTOGALERIE: V Kroměříži soutěžili mladí mistři cukráři

Přestože spolek funguje oficiálně necelý rok, nedělní trénink byl v pořadí už pátý, který v Holešově pořádali: zúčastnily se děti nejrůznějších věkových skupin, vedle těch starších si trénink vyzkoušela i nejmladší tříletá závodnice. Právě ti nejmenší však sklízeli největší obdiv.

„Já tu jsem s vnukem, kterému je momentálně sedm a půl. Moc mě ale baví pohled na ty maličké, jsou jim teprve tři a jak jim to jde!“ pochválila třeba Jana Talachová z Prusinovic. Ta si přišla s vnukem zkusit, jestli ho závodění zaujme víc. „Jeho kamarád běhá, od něj se o tom dozvěděl, tak jsme to přišli zkusit. Uvidíme, jak ho to bude bavit. pokud ano, tak ho třeba přihlásíme,“ dodala.

Děti se dospělým podařilo do náročného sportu nadchnout i přesto, že musely trénink zvládnout zcela bez podpory rodičů. „Máme zkušenosti s tím, že rodiče bývají tak vynervovaní, že děti až moc hecují, nebo se o ně zase bojí. Když ale děti vyběhnou samy, nebo třeba s kamarádem či sourozencem, mnohdy si i pomáhají. Jde ale o to, aby se rozhodovaly samy, jak překážku překonají,“ vysvětlila Kamila Nguyenová.

Nedělní trénink byl letos první, rozhodně ale ne poslední. „Chceme je pořádat alespoň až do podzimu a přemýšlíme i o tom, že bychom udělali třeba i zimní,“ uzavřela pořadatelka.

Ilustrační foto.
Firma plánuje navážku do bývalé cihelny Vážany