Ujetá vrstva sněhu leží na všech cestách druhé a třetí třídy na Vsetínsku, Kroměřížsku i na Zlínsku, menší vozovky na Slovácku a komunikace první třídy v kraji pokrývá rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Dopravu místy komplikuje také vítr, kvůli němuž se na cestách tvoří sněhové jazyky. Řidiči by proto měli dbát zvýšené opatrnosti. Na Kroměřížsku byly kvůli sněhu uzavřené úseky silnic třetí třídy mezi Holešovem a Bořenovicemi, Prusinovice – Dřevohostice a Zdounky – Nětčice. „Nastoupila tam fréza i těžká technika, budeme se je snažit co nejdříve zprovoznit. Práce komplikoval silný nárazový vítr, který foukal do dvou do rána,“ řekl ČTK výrobní náměstek Správy a údržby silnic Kroměřížska Timoteus Políček.

Na Vsetínsku jsou momentálně průjezdné všechny silnice. „Situace se v noci uklidnila, sněžení ustalo a vítr se také uklidnil. Sjízdnost je však ztížená, na cestách leží uježděná vrstva sněhu. Nadále provádíme průběžně posyp a pluhování,“ řekl ČTK jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka s tím, že řidiči by měli dbát zvýšené opatrnosti.

„Řízení je nyní riskantní. Sebemenší pokus o zrychlení může skončit nehodou a zablokováním silnice,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková. Dodala, že například doprava v krajském městě není dosud ideální. „Hlavní tah není odklizený tak, jak by zřejmě v tuto dobu mohl být. Doprava je tu jako ve zpomaleném filmu,“ uvedla Bartíková.

„Jezdili jsme celou noc a stále pokračujeme. V terénu je všechna technika, navíc v silném ranním provozu se odklízení sněhu zpomalilo,“ reagoval výrobní náměstek Správy a údržby silnic Zlínska David Polášek s tím, že ani na Zlínsku silničáři nezaznamenali úsek, který by kvůli sněhu musel být uzavřen.

Teplota se ráno ve Zlínském kraji pohybovala od minus deseti do minus jednoho stupně Celsia.

Vydatné sněžení od středečního odpoledne v Česku výrazně komplikuje nejen silniční dopravu. Problémy působí i na železnici, pražské ruzyňské letiště přerušilo na noc provoz.