Na území celého Zlínského kraje bude na letošní zimu připraveno pro silnice druhé a třetí třídy dvaašedesát sypačů pro posyp vozovek i odstraňování sněhu pluhováním, dále šestasedmdesát traktorových radlic, čtyřicet nakladačů a třináct kusů těžké techniky, jako jsou například sněhové frézy. Při maximálním nasazení může být v případě potřeby do zimní údržby silnic zapojeno až 308 pracovníků.

Při zimní údržbě jsou silnice rozděleny do tří skupin podle jejich dopravního významu. U každého pořadí platí jiné zákonné časové limity pro odstranění závad ve sjízdnosti.

Pro silnice zařazené v prvním pořadí je lhůta pro obnovení sjízdnosti tři hodiny, ve druhém pořadí je to šest hodin a ve třetím pořadí to může trvat až dvanáct hodin.

Dispečinky zimní údržby budou držet po celou zimu nepřetržitou službu. Směnový vedoucí sleduje vývoj počasí pomocí meteorologického systému.

Při rozhodování o výjezdu sypačů pomohou i automatizované meteostanice, které jsou instalovány u silnic na různých místech. Na území Zlínského kraje jich je v provozu třicet čtyři.