Smích a křik v rodině tedy rozhodně nechybí, rodiče však musí být na pozoru o to víc a od dětí se nesmí hnout ani minutu.

Obývací pokoj u Vyvlečkových se změnil v jednu velkou hernu. Na koberci je rozložený malý stan, v rohu odrážecí motorka a obrovský plyšový medvěd, který je mazlíkem celé rodiny. Vedle sedačky stojí postýlka a za ní jsou schovány tři nočníky.

„Už se pomalu učíme na záchod, ale pleny jsou pořád potřeba," podotkla trojnásobná maminka Monika Vyvlečková.

Dvaceti balíky plen a třemi balení sunaru vybavila minulý týden rodinu společnost Ahold, která je provozovatelem supermarketů Albert. Ta kroměřížské rodině pomohla už několikrát.

„Moc si vážíme každé pomoci," děkovali rodiče trojčat.

V letošním roce rodině pomohli také třeba firma Pilana Wood, společnost Hamé, město Kroměříž, manželé Kunovští, kteří poslali oblečení a fotografie dětem zařídilo studio Foto Mucha.

Momentálně míří peníze z rodinné kasy nejčastěji na přesnídávky, sunar a pleny, do budoucna je potřeba taky nový koberec do dětského pokoje. „Budeme muset dispozičně vyřešit pokoj nahoře, koberec a vybavení, ale na to je zatím ještě čas. Teď by se nám hodila spíš sušička," podotkl tatínek Jaroslav Vyvlečka.

I nejmenší Valentýnka už pomalu dohání sourozence a každý měsícem přibírá na váze. Magdalenka se pyšní úsměvem plným drobných zoubků a Vojta se před měsícem naučil chodit.

„Holky zkoušely krůčky už asi ve třinácti měsících, postupně se to pak naučily. Vojtíšek je sledoval a před měsícem se postavil a prostě chodil," líčí se smíchem Monika Vyvlečková.

Výchova trojčat je teď podle rodičů náročná, nechat samotná je totiž nesmí ani minutu.

„Když byli v postýlce, obsloužili jsme je a pak byl třeba tři hodinky klid. Dnes si sotva můžu odběhnout do kuchyně. Během chvilky vylezou na sedačku a dovádí," povzdechla si maminka trojice čiperných dětí.

Trojčata totiž zjistila, že ve většině je síla a když zaberou, podaří se jim klidně odsunout i postýlku. Obranným nástrojem se pro děti staly zuby a Magdalénka, která jich má nejvíc, se s nimi dokáže taky pěkně bránit.

„Na druhou stranu je už s nimi větší legrace, ale když jsem doma sama, je to náročné," přiznává Monika Vyvlečková.

Pečovatelka by měla s výchovou pomáhat až do čtyř let, pak děti poputují do školky. „Doufáme, že se pro nás najde místo," poznamenávají rodiče. Ve školce ale podle nich děti mít problém rozhodně nebudou a na ostatní si bez potíží zvyknou. Do té doby ještě musí vypilovat mluvení.

„Máma a táta už začínají říkat, i když poslední dobou se oblíbeným stalo spíše bébé," smějí se rodiče.

Kdo by chtěl manželům Vyvlečkovým také pomoci, třeba sponzorským darem, který by se rodičům trojčátek mohl hodit, nebo finanční částkou, může se obrátit na redakci Kroměřížského deníku, konkrétně na e-mailovou adresu: redakce.kromeriz@denik.cz.