Tuto sezonu například vyhrál se svým týmem hokejovou ligu třináctiletý Lukáš Brada. Hokej hraje už devět let a o své budoucnosti má prý jasno. „Chtěl bych být profesionálním sportovcem anebo vědcem," svěřil se.

Nejen hokej ho baví. „Nejlepší je atletika a taky mě baví šplh. Jezdíme se školou i na soutěže, kde závodím v přespolním běhu," říká.

I jeho spoluhráči jsou sportovní třídou nadšeni. „Škola nás baví, ale nejlepší by bylo, mít pořád jenom tělocvik. Protože chodíme plavat, bruslit a taky do sportcentra na spinning a fitbox.," shodli se Petr Táborský a Karel Holík.

Jejich spolužačka Adéla Humpolíková se zase vzhlédla v atletice. Závodí ve skoku vysokém i dalekém, nově i vrhá koulí. „Na posledních závodech jsem byla pátá a to jsem kouli držela v ruce vlastně potřetí v životě," pochlubila se.

Sport ji prý strašně baví a je super, že ho můžou mít propojený i se školou. „Normálně se učíme jako ostatní, ale máme ještě hodiny tělocviku navíc. Taky zpevňujeme třeba nohy za pomocí různých běžeckých cviků," popsala Adéla.

Oproti klasické třídě má sportovní třída rovnou pět hodin tělocviku. „Využívá se disponibilních hodin, které jsou určeny pro volitelné předměty. V konečném součtu mají stejný rozsah vyučování jako ostatní třídy," vysvětluje učitel tělocviku a garant programu Vítězslav Tesařík.

Na škole prý chtějí v první řadě aktivně působit proti nevhodným trendům ve společnosti a stále se zmenšujícímu objemu pohybu. Podle posledních studií se totiž čas, který dítě věnuje aktivně pohybu, počítá už jen na minuty.

„Snažíme se u dětí podporovat zdravý životní styl a smysluplné využití volného času, aby jej trávily jinak, než jejich vrstevníci," říká Tesařík.

Základní škola Oskol má podle něj k tomu jedny z nejlepších předpokladů. Pomáhá už samotná lokace budovy.

„Městská sportoviště, jako je plavecký bazén, zimní stadion nebo třeba atletické hřiště, máme doslova za rohem. Sportovní výchova tak nemusí být stereotypní, děti se věnují všem sportům," podotkl.

Atletika a sport všeobecně, má na škole velkou tradici. Děti z nové sportovní třídy mají tak rozhodně na co navázat. „Za posledních šest let skončilo atletické družstvo na republikovém finále vždy na čelních místech, dvakrát dokonce vybojovalo druhé místo," pochlubil se Tesařík.

Výuka je podle něj opravdu pestrá. V každém ročníku žáci jezdí na lyžařský výcvik a sportovní soustředění. V září prý uspořádali dokonce speciální seznamovací sportovní kurz právě pro tuto třídu.

„Děti přišly na druhý stupeň z různých škol a tak jsme chtěli, aby se vzájemně poznaly a stmelil se kolektiv. V přírodě to jde snáz," míní učitel.

Na Oskole myslí i na ty nejmenší. Budoucí úspěšné sportovce tak vychovávají už od malička.

„Prvňáci mají možnost chodit do sportovního kroužku vedeného aprobovanou učitelkou tělesné výchovy z druhého stupně. Děti tak získají kladný přístup ke sportu už od malička. Sport se tak pro ně stane samozřejmou součástí života," uzavírá tělocvikář.

AUTOREM JE EXTERNISTKA VENDULA PUDELKOVÁ