„Hrával jsem fotbal jako normální kluk, jezdil na kole, užíval si života," líčí on sám. Stále je také například členem sboru dobrovolných hasičů.

„Je mu teprve devatenáct let a trpí vzácnou formou onkologického onemocnění, takzvaným synoviálním sarkomem," popisuje Ondrova maminka, které se kvůli synově diagnóze změnil od základů život.

„Problémy začaly už v lednu 2015, kdy měl časté problémy s bolestmi hlavy a závratě. Zanedlouho se přidala bolest kolene a posléze se mu vytvořila i bulka pod kolenem, nikdo ale netušil, jak krutá bude diagnóza," vzpomíná maminka Eva. problémy neustávaly, proto Ondra skončil na chirurgickém oddělní.

„Poslali nás na magnetickou rezonanci a diagnóza zněla zhoubný nádor. Léčbu synovi komplikovalo také onemocnění střev, které bylo těžce slučitelné s onkologickou léčbou. Prodělal tři bloky chemoterapie po třech dávkách, to znamená dohromady devět dávek.

Mezi bloky je takzvaná neutropenie a v té době musel být vždy hospitalizován na onkologii na oddělení JIP 31," popisuje postup agresivní nemoci maminka. Chemoterapie tak způsobila naprostý rozklad Ondrova života.

„Život se mi změnil, do té doby bylo vše v pořádku," pamatuje si živě on sám zejména chvíle, kdy nebyl schopný se sám ani obléct. Od počátku nemoci postupně zhubl o třiadvacet kilo, mamince tak začal doslova boj o synův život.

„Byl apatický, celé dny prospal, prostě to nebyl on," vzpomíná, společně ale věřili tomu, že se lékařům podaří sarkom odstranit. Bohužel se tak nestalo: chemoterapie nezabrala a muselo se přistoupit k amputaci.

Už tak těžce zasažená rodina pomalu tušila, co přijde. „Rádi bychom poděkovali Nadaci Krtek při Fakultní nemocnici v Brně, která nám velmi pomohla, a také za přístup Dětské fakultní nemocnici -Brno oddělení onkologie," říká maminka, kterou následně čekal další životní milník.

„Jediným možným řešením byla totiž rovnou amputace synovy levé nohy, nemusel by se dožít ani dalšího měsíce," připouští maminka.

Sarkom dle odborníků nešlo vyoperovat: nacházel se na takovém místě, že amputace byla nezbytná.

„Moc jsme neváhali, rozhodli jsme se přistoupit k amputaci, kterou odoperovali lékaři ortopedického oddělení ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Ten den byl snad nejhorším v mém životě, ale mým jediným přáním bylo, aby se po operaci probudil.V ne­mocnici nás navíc navštívila naše psycholožka z onkologie, která nám velmi pomohla," svěřila se maminka.

Rodina nakonec zjistila, že rozhodnutí bylo nejlepší volbou, stále ovšem není nic vyhráno.

„Nyní čekáme na další výsledky a uvidí se, co bude dál. Rozhodně vím, že projdu znovu chemoterapií," popisuje Ondra. Současně prodělá další onkologickou a ortopedickou léčbu a následně se bude učit žít s protézou.

„Moc děkujeme všem lidem, kteří nám byli oporou," dodává maminka. Do pomoci se s obrovskou pílí pustila i obec Kostelany, včetně tamního sboru dobrovolných hasičů.

„Z iniciativy obecního úřadu jsme zřídili transparentní konto, kam lidé mohou posílat své příspěvky," dodává starosta obce Jan Petřík: jak potvrzuje rodina, i on sám je jí velkou oporou.

K tomu, aby Ondra mohl plnohodnotně žít, potřebuje ortopedickou léčbu, lázně a rehabilitace, nemluvě o technických pomůckách a kvalitní protéze.

„Ondra je bojovník, nevzdává se on ani jeho rodina. Pod patronací Základní školy a obce Kostelany chceme uspořádat i benefiční koncert v některém z kroměřížských kostelů, výtěžek půjde na Konto Ondra, " dodává starosta Kostelan s tím, že lidé mohou posílat své příspěvky na zmíněný transparentní účet.

Jak můžete pomoci i vy? Obecní úřad v Kostelanech 
zřídil na pomoc Ondrovi speciální konto, na něž můžete přispět 
jakoukoli částkou. 
Číslo účtu je: 2919222193/0800.

DANIELA ZEDNÍČKOVÁ