V Bystřici pod Hostýnem je trend podobný: narodilo se víc dětí, než v předešlých letech. „V roce 2014 jsme evidovali šedesát novorozenců, v následujícím roce počet vzrostl na pětasedmdesát," informovala referentka evidence obyvatel Valerie Šípová.

Zajímavostí je, že v roce 2014 se narodilo víc děvčat než chlapců, o rok později se ovšem počty téměř vyrovnaly. Maminky totiž přivedly na svět osmatřicet holčiček a sedmatřicet kluků.

„Mezi neobvyklá jména se loni zařadila Natanel a Rozárie, dovádět bude za pár let dovádět po Bystřici i malá Josefína," prozradila Valerie Šípová. Nejčastější jména tam reprezentují Jiří a Terezka. V Holešove se v roce 2014 narodilo sto dětí a převládala děvčátka, loni jich bylo o deset víc a v čele statistiky se stále drží holčičky. Ani tady nechyběla méně obvyklá staročeská jména.

„Dcerce jsme před rokem dali jméno Apolena, jmenovala se tak babička, která už bohužel není mezi námi, zemřela týden před narozením dcery," svěřila se Deníku maminka Lenka Trnavská z Holešova.

Neobvyklá jména mají maminky z regionu v posledních letech vůbec v oblibě. Přesto si ale drží pozice i mnohá tradiční, mezi nimi třeba Andrea. „Jméno pro kluka i holčičku jsme měli předem vybrané už dlouho a shodli jsme se na tom. Andrea se hodí k miminku, ale i k dospělému člověku, takže nás dcera v dospělosti neprokleje," říká se smíchem další maminka Eva Baťková, která má doma dvou měsíční holčičku.

„Já si jako první miminko přála kluka. Tatínek prohlásil, že je mu to je jedno. Když jsme se ale dozvěděli o holčičce, bylo podle jeho výrazu jasné, že po ní celou dobu toužil," usmála se.

U porodu mají už několik let možnost být i tatínci, využijí toho jen někteří. „Bylo to na něm, nakonec čekal na chodbě a přišel až po porodu," prozradila Eva Baťková.

Trendy se mění i v porodnictví: roste zájem o domácí porody, Kroměřížská nemocnice pak zavedla domácí porodní pokoj, který vybavením připomíná běžné prostředí.

„Snažíme se ke každé rodičce přistupovat individuálně a maximálně respektovat její soukromí," vysvětluje lékařka gynekologicko-porodnického oddělení Renata Řezníková.

Dodává, že jsou i případy, kdy si ženy přejí utajený porod. „Mají právo odmítnout sdělit osobní údaje, záleží to pouze na nich," podotkla Renata Řezníková. Pokud se takto žena rozhodne miminka vzdát, nemá pak status nalezence.