Zástupci stran, které se na budoucí koalici dohodly, v pondělí večer na radnici ve Vsetíně podepsali memorandum o této dohodě. Koaliční smlouvu samotnou plánují podepsat příští týden.

„Koaliční smlouvu se všemi podrobnostmi zřejmě na devadesát devět procent dořešíme k naší spokojenosti tak, abychom ji podepsali příští pondělí. Dnešní memorandum je signálem pro nás, veřejnosti a ostatní strany v zastupitelstvu, že koalici budou tvořit uvedené čtyři strany," komentoval včera při podpisu memoranda senátor a budoucí Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Z textu memoranda vyplývá, že vítězným lidovcům připadne právě post krajského hejtmana a také jednoho náměstka. ANO získá statutárního náměstka a náměstkem bude také zástupce STAN.

Konkrétní jména však včerejší dohoda zatím nezmiňuje. Stejně tak neobsahuje konkrétní personální obsazení Rady Zlínského kraje a jednotlivých výborů. „Přece jen zůstávají drobné nuance, kvůli kterým jsme vás nechtěli napínat," řekl Čunek novinářům, proč nejprve podpis memoranda.

„O konečném složení rady a také výborů jednáme. V memorandu je napsáno, jaké má která ze stran zastoupení v krajské radě i výborech, což je nejdůležitější," doplnil.

Potvrdil i platnost již dříve avizovaného schématu složení krajské rady, tedy že vítězná KDU obsadí čtyři místa, ANO a STAN po dvou místech a jedna židle připadne ODS. Podle Jiřího Čunka zatím jen jeden radní avizoval, že by chtěl být neuvolněný, ostatní by měli být uvolnění.

„Zcela jistě nebudeme mít obsazená místa placených šéfů výborů. Dříve byl předseda výboru placený, já jsem ale přesvědčený, že to je vždy jen nějaká úlitba pro někoho, aby se mu zřídilo místo. A to není potřeba," uvedl Čunek.

Co se týče priorit v obsazování jednotlivých oblastí působení, KDU je podle svého lídra flexibilní a v posledních třech dnech jednání už několikrát ze svých nároků ustoupila.

Jedno konkrétní jméno z budoucího složení krajské vlády však v pondělí přece jen zaznělo. Odtajnil je Pavel Pustějovský z hnutí ANO 2011.

„Akceptovali jsme nabídku na pozici prvního statutárního náměstka pro ekonomiku, kterým bude pan (Jiří) Sukop," řekl Pustějovský s tím, že od dalším resortu pro druhého radního za ANO se bude jednat v pátek. Mezi priority ANO přitom podle Pustějovského spadá dopravní výbor, územní rozvoj, zemědělství a rozvoj venkova či zdravotnictví.

Hnutí ANO, které při vyjednávání muselo ustoupit z požadavku na tři křesla radních a spokojit se se dvěma, se dočkalo kompenzace v té podobě, že obsadí čtyři výbory. Volební lídryně hnutí Margita Balaštíková tak byla po podpisu memoranda spokojená.

„Chceme však ještě dojednat o jaké výbory a jak personálně obsazené se bude konkrétně jednat. Tyto věci nejsou dořešeny a před podpisem koaliční smlouvy dořešeny být musí," upozornila Balaštíková.

Podle Balaštíkové je pro ANO důležité moci prosazovat volební program hnutí.

„Nejdůležitější je, abychom naplnili naše předvolební sliby a posunuli Zlínský kraj dopředu," zdůraznila.

Podle vlastních slov je při obsazování výborů připravená i jako lídryně kandidátky ustoupit některému z kolegů, pokud ANO vyjedná oblast, která by nevyhovovala její profesi. Osobně by však uvítala životní prostředí a zemědělství.

Miroslava Adámka (STAN) podle jeho slov potěšilo, že se vyjednávání ve Zlínském kraji odehrávalo v souladu s volebními výsledky.

„Jsem rád, že se nekonaly žádné veletoče. Vždycky jsem razil selský rozum. To znamená, že jsme se domluvili zhruba podle toho, jak strany procentuálně dopadly ve volbách. Voliči můžou být spokojení. Chtěli změnu a myslím, že změna je důkladná. My teď musíme dokázat, že ta změna byla opodstatněná," komentoval Miroslav Adámek.

Co se požadavků na konkrétní resorty týče, nechtěl být konkrétní. Podobně jako jeho nyní již koaliční partneři. „Budeme o tom jednat, proto o tom nyní nechci mluvit. Za sebe ale mohou slíbit, že jsem si přál otevřený kraj a ten také budu prosazovat," ujistil Adámek.

Už nyní je ale jasné, že ani on coby lídr kandidátky, ani jeho kolega z druhého místa Petr Gazdík, do Rady kraje nezasednou. Posty už dříve odmítli.

„V zastupitelstvu jsou ale další čtyři naši kolegové. Personálie budeme dohadovat během tohoto týdne," poznamenal Adámek.

Doplnil, že STAN nabízeli obsazení oblastí dopravy, školství či kultury. „Uvidíme, co se podaří dohodnout."

Největší spokojenost po koaličních vyjednáváních může právem cítit ODS, která ve volbách zaznamenala druhý nejhorší výsledek a v zastupitelstvu získala jen tři křesla. Přesto se stala součástí vládnoucí koalice. S volebním lídrem občanských demokratů a starostou Vlčnova Janem Pijáčkem se počítá na post radního.

„I v podepsaném memorandu je to takto popsáno," potvrdil v pondělí Pijáček.

Která oblast mu připadne, zatím není jasné. „Zatím to není vydiskutováno. Určitě nejbližší by mi byla kultura, ale o tu asi bude více zájemců," usmíval se Pijáček.

Blízká by mu však podle něj byla také oblast rozvoje venkova či regionálního rozvoje.

„Zakládal jsem Sdružení místních samospráv České republiky a měl jsem tu čest jí téměř tři roky předsedat. Ta se právě zabývala prosazováním požadavků venkova a ochranou venkovského prostředí," vysvětlil svůj zájem.

Dohodnutá koalice obsadí 29 zastupitelských křesel z celkového počtu pětačtyřiceti míst, které jsou k dispozici v krajském zastupitelstvu.

Nedávné krajské volby vyhráli s přehledem lidovci se ziskem dvanácti mandátů. Kromě nich v zastupitelstvu usedne osm zástupců ANO, šest zastupitelů třetí ČSSD a stejný počet za hnutí STAN, které skončilo čtvrté. Čtyři křesla obsadí KSČM a také Svobodní a Soukromníci, tři zástupce bude mít ODS a dva hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura.

O zapojení do koalice se neúspěšně snažila také ČSSD, která byla vítězem minulých krajských voleb před čtyřmi lety a vytvořila levicovou vládu s komunisty a SPO. Letos ale levicové strany u voličů pohořely. Sociální demokraté ztratili v zastupitelstvu šest křesel, komunisté pět a SPO se do zastupitelstva nedostala vůbec. Přišla tak o všechny čtyři zastupitele.