„Slivovici hodnotíme podle čtyř základních kritérií: vzhledu, chuti, aroma a lidově řečeno takzvaného ocásku neboli toho, co zůstane v ústech po spolknutí,“ popsal degustátor Petr Cvoliga ze Zborovic.

Na koštu slivovice se sešli pěstitelé nejen z Litenčic, ale i ze širokého okolí. Pálenka sem doputovala například i z Rožnova pod Radhoštěm. Ve velké míře pěstitelé soutěžili zejména se vzorky ze švestek. „Pálenky z jiného ovoce nejsou tak ušlechtilé jako z trnek. Ty jsou nejlepší,“ podotkl Cvoliga. Kvalitní slivovice podle něj musí mít výraznou chuť, a trošku tam musí být cítit i pecka. „Někteří plody odpeckovávají, to je ale nesmysl. Musí tam být všechno, co tam patří,“ doplnil Cvoliga.

Ani jeden z uplynulých ročníků si nenechal ujít například Jan Gregor z Litenčic. „Přišel jsem sem ochutnat všechny dobré ročníky. Nejlepší je však pálenka z roků 1997 až 1999,“ řekl Gregor.