Potíž je v tom, že vedení města stále čeká na výsledky kontrol odborníků z VUT Brno. „Podle dané smlouvy bychom je měli mít k dispozici do konce května, následně se pak rozhodne o dalším postupu v celé věci,“ řekl v pátek Deníku mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Obyvatelé Kroměříže mezitím na sociálních sítích nešetří černým humorem a vtipkují o tom, zda bude potřeba lávku zbourat nebo rovnou odstřelit, jiní se diví tomu, proč kontroly tak dlouho trvají, když se zdálo, že je lávka v pořádku.

Jenže tak jednoduchá věc nebyla a není: průzkum expertů v polovině dubna totiž objevil tři až čtyři místa, která v době výstavby nezaplnili betonem, lana v nich jsou zrezivělá a potřebují výměnu.

Kroměřížská lávka přes řeku Moravu zůstala od pátku 15. prosince uzavřená. To potrvá minimálně do poloviny ledna, kdy most čeká diagnostika.
Radnice v Kroměříži uzavřela lávku přes Moravu

„Rozhodně ale nehrozí nebezpečí zřícení lávky,“ ujišťoval pro server iRozhlas Ladislav Klusáček z Ústavu betonových a zděných konstrukcí.

Všechno tak nasvědčuje tomu, že lávka bude muset projít opravou a obyvatelé města ji nebudou moci využívat ještě přinejmenším několik příštích týdnů. Vedení radnice ale upozorňuje, že hlavním motivem je v tomto případě bezpečnost.

„Prosíme proto občany o trpělivost, je to nezbytné pro zajištění bezpečného provozu,“ vysvětloval už letos v lednu kroměřížský starosta Jaroslav Němec.

Mimořádnou kontrolu lávky iniciovalo město poté, co se 2. prosince 2017 zřítila podobně konstruovaná lávka v Praze – Tróji. Její kroměřížská „příbuzná“ je podle radnice pod dohledem dlouhodobě a každoročně probíhají takzvané běžné kontroly, v delších intervalech pak hlavní prohlídky.

Můstek byl postaven v roce 1984 a odolal třeba stoletým povodním v roce 1997, kdy muselo být pouze odstraněno jeho zábradlí, aby nezachytávalo naplavené větve a stromy.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU