Podle organizátora bylo hlavním cílem zprostředkovat lidem netradiční zážitek. „Drtivá většina lidí, které jsem oslovil byla pro uspořádání takovéto akce. Všichni jsou nadšeni tím prostředím. Tady je totiž výhoda, že diváci mají bezprostřední kontakt s lodí," vysvětlil organizátor Zdeněk Butula.

Letos se závodu zúčastnilo osm lodí. „Je šest posádek v kategorii fan. To je otevřená kategorie, kde v jedné lodi mohou jet muži i ženy. Máme ale podmínku, že ve dvacetičlenné posádce musí být minimálně čtyři ženy. Také je tu jedna školní posádka a jedna profesionální," vyjmenoval Butula.

Původním záměrem podle něj bylo uspořádat soutěž pro střední školy. „Letos se přihlásila pouze jedna, ale věřím, že příští rok to bude lepší. Mohli bychom to udělat tak, že studentské posádky pojedou v pátek, protože študáci jezdí na víkendy domů. V sobotu by byl další závod," plánuje organizátor.

Butula také podotkl, že by se vše nemohlo uskutečnit bez pomoci kanoistického oddílu z Kojetína. „Pomohli nám po stránce materiální a také technické. Máme od nich půjčené lodě, pádla. Jejich lidé nám také hlídají čas a především máme jejich profesionální kormidelníky," upřesnil Zdeněk Butula.

Podle slov mnohých členů posádek jde v těchto závodech o sounáležitost a hlavně zábavu. „My to jezdíme hlavně pro zábavu. Sejdeme se každý pátek a naší prioritou je hlavně si to užít a být tu s lidmi, se kterými je nám dobře. Jezdíme to už třetím rokem," zmínil Martin Beránek, kapitán týmu Hybrid Dragons z Kojetína.

To kapitánka ženské posádky Heparinky Kojetín Vladimíra Prokešová to jezdí profesionálně. „Dnes tu máme posádku, která to dělá pro zábavu. Většinou jezdíme v tomto složení. Teď máme posádku doplněnou o tři holky, které s námi nejezdí pravidelně," zdůraznila Prokešová.

Podle ní na prvním ročníku bylo málo posádek. „Možná bylo málo propagace. Já jsem se to dozvěděla před týdnem a těžko se mi získávaly informace. Je to ale první ročník, tak snad se to do příštího roku zlepší," myslí si kapitánka posádky.

Podle organizátorů byly výsledné časy posádek poměrně vyrovnané. „I tým na osmém místě, který jel svůj první závod, byl v těsném závěsu za zkušeným týmem Heparinek," sdělil Zdeněk Butula.

První místo nakonec získal Hybrid Dragons Kojetín, druhé místo patří Kapříkům z Nautilusu Přerov, třetí příčka pak Hraďákům z Chropyně. 

Autor: Jana Přikrylová