„Rozhodnutí zastupitelů zničí plavecký sport v Holešově na desítky let dopředu. Budeme se bránit. To, co zastupitelé nakonec odhlasovali, je největší paskvil,“ bouří se jeden z obyvatelů Holešova a odpůrce pondělního rozhodnutí představitelů města Vladimír Zicháček.

„Hledáme co největší kompromis, který by vyhovoval přáním našich obyvatel,“ ujišťuje za město mluvčí radnice Hana Helsnerová.

Michal Kovařík alias kouzelník Maverick
Jedině kouzelník umí dělat zázraky, říká Michal Kovařík

Investice, která 85 milionovým úvěrem zatíží město s přibližně 11 tisíci obyvateli na několik let, byla schválena dvanácti  z třiadvaceti zastupitelů (12 pro; 6 proti; 4 se zdrželi; 1 byl nepřítomen).

O nutnosti opravit holešovský plavecký bazén nikdo z občanů nepochybuje. Mnozí se však rozchází v představě, jakým směrem by se měla rekonstrukce ubírat.

Přijde kolem třiceti tisíc lidí ročně

Ve hře byly tři různé varianty. Ve dvou případech se uvažovalo o zúžení bazénu na úkor vzniku takzvaných relaxačních prvků, jakými jsou například tobogan, lehátka či trysky, v jednom případě mělo jít o pouhou opravu a zachování stávající dispozice. Vedení města od začátku prosazovalo variantu zmenšit bazén ze současných pěti plaveckých drah na tři a zbylý prostor využít právě na relaxační prvky.

Od této změny si vedení města Holešov slibovalo zvýšení počtu návštěvníků bazénu. Podle oficiálních čísel poskytnutých městem Holešov přijde nyní na bazén asi 33 tisíc lidí za rok. Město ročně provoz bazénu dotuje třemi miliony korun.

Petr Škop, návštěvník bazénu a bývalý trenér v tamním plaveckém oddílu, však o zvýšení návštěvnosti pochybuje. 

Lenka Merghentalová
Bývalé ředitelce nemocnice se dostalo uznání od svých podřízených

„Všichni víme, že Holešov nemá milion obyvatel. Návštěvnost se, pokud zde nevybudujeme aquapark jako je v Pasohlávkách, rapidně nezvedne. Místní sem chodí, aby si po práci zaplavali. A nevím, zda je vyšší vstupné, které musí kvůli vyšším nákladům na údržbu wellness přijít, neodradí,“ míní Škop.

Jako nejschůdnější varianta se jevila možnost odebrat pouze jednu plaveckou dráhu místo dvou. Byl by to jistý kompromis, který by byl ovšem vykoupen dalšími zhruba 15 miliony korun. Město si už tak vezme úvěr na první etapu oprav – 85 milionů korun.

Zbylé peníze by chtělo vedení najít v rozpočtu. Nyní je na programu dokončení projektu a získání stavebního povolení. S opravami by se mělo začít v létě, nejpozději na podzim.

„Ještě bychom rádi jednali se zhotovitelem projektu, zda by nebylo možné zvolenou šířku plaveckého bazénu navýšit ze 7,5 metrů na 8,5 metrů,“ vysvětluje radniční mluvčí Hana Helsnerová.

„Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby byli vyslyšeni všichni a plavecký prostor zůstal zachován v plné velikosti, ale vzhledem k dalším nutným investicím si to nemůžeme dovolit,“ dodává mluvčí.

PhDr. David Románek, vrchní sestra stanice ZZS ZK Kroměříž
Zachránce lidských životů: Mám rád změnu a dynamiku

Z čeho zastupitelé vybírali?

varianta A

  • zúžení bazénu na 7,5 metrů (zanechat tři plavecké dráhy)
  • ze zbývající části vybudovat relaxační prvky

varianta B

  • opravit bazén a ponechat současné rozložení

varianta C

  • zúžení bazénu na 10 metrů (zanechat čtyři plavecké dráhy)
  • dostavba v ceně zhruba 15 milionů korun
  • ze zbývající části vybudovat relaxační prvky

V současnosti má bazén 12,5 metrů na šířku a 25 metrů na délku, 5 plaveckých drah.