Lidem z Kroměříže se nelíbí zdražení, sepsali proti němu už petici

Lidé kritizují i nedostatečné slevy pro děti, seniory a držitele průkazů ZTP. Signatáři petice, kterých bylo 1806, žádají vrácení vstupného na původní úroveň.

NPÚ chce slevy znovu zvážit a částečně signatářům petice vyhovět. Petici vzali na vědomí také kroměřížští zastupitelé, kteří situaci řešili na posledním zasedání.

„Je to určitě záležitost místních lidí. Musíme se postarat o to, aby se identifikovali s městem a myslím, že právě například možnost vstupu do zahrad je jedna z věcí, která tomu může dopomoci. Budeme na tom určitě dál pracovat," řekl Deníku místostarosta Pavel Motyčka (KDU-ČSL).

NPÚ ale zatím signatářům podle ředitele kroměřížského pracoviště Jana Slezáka vyhoví jen částečně. „Budeme se zabývat slevami pro zmíněné skupiny a i cenou celoroční permanentky pro jednotlivce, která nyní stojí 250 korun," slíbil ředitel.

Podle iniciátora petice Radana Šafaříka si ročně permanentku koupí jen tři desítky lidí, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Pavel Zrna zase míní, že lidé o tom, že jsou permanentky k dostání, ani nevěděli.

„Možná právě komunikace, která tady v minulosti chyběla, by mohla řešení této problematiky napomoci," dodal.

Průběžných jednání o určení částek se podle kroměřížského starosty Jaroslava Němce (ANO) budou zúčastňovat všechny strany: jak lidé, kteří petici sepsali, tak klub UNESCO, památkáři i ministerstvo kultury. „Budeme se snažit to nějakým způsobem zaštítit. Myslíme si, že dohoda je možná, nechceme totiž, aby se vyskytovalo napětí mezi stranami," dodal starosta.

Prvním krokem vedení kroměřížské radnice k řešení citlivého problému bylo zakoupení hromadných permanentek pro kroměřížské školy, které město zřizuje.

„Jsou přenosné, platí celý rok a jsou na vstup třiceti žáků a pedagogického doprovodu. Na jednu permanentku se tak za sezonu může vystřídat i celá škola," vysvětlil další kroměřížský místostarosta Marek Šindler (ČSSD).

Zakoupit si ji mohou i školy, které jsou mimo Kroměříž: pro ně pak platí za tuto hromadnou permanentku cena tři tisíce korun.