UL Korzár byl zmenšeninou skutečného bojového letadla z druhé světové války. Originál letadla bojoval proti Japoncům a jejich spojencům.

Pilot s ultralightem přiletěl od Fryštáku, jaké bylo jeho přistání?

Když přistál na ploše, tak byl, jak se tomu odborně říká, dlouhý. Vjel do vysoké trávy na konci přistávací dráhy, celé se to houpalo, hrozně skákal, už to bylo skoro na rozbití. Když chtěl odletět na mateřské letiště do Štípy, někdo pilotovi řekl: Startuj obráceně, tedy čumákem k Martinicím. Čekal jsem tam s kamarádem na jeho start.

Jak tedy odstartoval?

Moc pěkně, hezky se odlepil. Stál jsem hned za páskou, takže jsem vše viděl na pár metrů. Stroj nabral výšku třicet metrů a levou zatáčkou se vracel do prostoru startu. Zároveň se zvětšoval náklon letadla. Viděl jsem pilotovi přímo do očí. Náklon letadla se stále zvětšoval až na 90 stupňů. Byl jsem pak už skoro sprostý, říkal jsem kamarádovi, dívej se, co ten blázen dělá. Na okamžik úplně přepadl přes 90 stupňů a v ten moment se to stalo. Během popisovaného letu to vypadalo, že se dívá přímo na mě. Ale to jsem netušil, že asi patnáct metrů ode mne stála jeho rodina. To jsem zjistil, až jak spadl. Uslyšel jsem hrozný křik, tak mi to došlo.

Vybuchlo letadlo po pádu?

Začalo to hořet, ale až za několik vteřin, výbuch žádný nebyl. Ta rána samotná byla taková tupá. Dopadová rychlost mohla být tak sto, sto dvacet kilometrů v hodině. Stroj dopadal pod úhlem asi padesáti stupňů. Nešel jsem k letadlu, pilotovi nebylo už pomoci. Jen jsem zařval, ať přinesou minimax.

Mohl pilot ještě situaci nějak zachránit?

Měl na to pět vteřin, v té době mohl něco udělat, let srovnat. Kdyby to srovnal, tak by třeba urval podvozek, ale mu to asi vůbec nedošlo. Nezareagoval nijak, křidýlka ani kormidla se ani nepohnula.Někdo tam říkal, že měl na tomto stroji nalítané asi tři hodiny. To by neměl být problém, i když se učil určitě lítat na něčem jiném, tak by mu pak mělo být jedno, do čeho sedne. Určitě neměl výcvik na mimořádné situace, ale pád a vývrtka patří do výcviku základního.

Související Muže, který zahynul v letadle v Holešově, stíhala policie za drogyNa leteckém dni v Holešově havaroval ultralight, pilot zahynul