Teplotní rekord pro sobotu zatím odolal jen ve Štítné nad Vláří-Popově na Zlínsku.

V Kroměříži a v Holešově vystoupala teplota na 17,3 a ve Vsetíně na 16,5 stupně Celsia.„Překonány byly ve všech případech rekordy z roku 1996, kdy bylo v Kroměříži naměřeno 16,4 stupně, v Holešově ještě o tři desetiny stupně Celsia více a konečně ve Vsetíně rovných 16 stupňů,“ řekla ČTK Michaela Valachová z Českého hydrometeorolo­gického ústavu. V Horní Bečvě na Vsetínsku ručička teploměru dosáhla na 13,5 stupně, rekord z roku 2004 činil 10,6 stupně Celsia.

Podle Valachové je na listopad neobvykle vysoká teplota v Česku způsobena prouděním velmi teplého vzduchu od jihozápadu do celé střední Evropy.„Teploty kolem šesti stupňů nad normálem nejsou rozhodně obvyklé. Ale už noc byla velmi teplá, zaznamenali jsme také v tuto dobu rekordní hodnoty. Ráno tak bylo tepleji než v pátek večer,“ poznamenala pracovnice Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Mnohaleté teplotní rekordy dnes padly na řadě míst České republiky, například i v Praze, Brně, Ostravě-Mošnově, Olomouci a v Českých Budějovicích.V Českých Budějovicích naměřili meteorologové pro listopad neobvyklých 19,3 stupně Celsia, v Praze na Karlově 19 stupňů, v pražském Klementinu 17,8 stupně, v Ostravě-Mošnově 17,5 stupně, v Olomouci 17,3 stupně a v Brně 16,5 stupně Celsia.