„Jednalo se o stromy jírovce maďal přibližně 80 až 100 let staré. Důvodem kácení je havarijní stav dřevin," potvrdila Deníku mluvčí kroměřížské radnice Jaroslava Sílešová.

Práce související s bezpečným odstraněním stromů zajistil odbor správy majetku města a služeb Kroměříž ve spolupráci s pracovníky odborné společnosti. „Byly v havarijním stavu. Po důkladné prohlídce bylo zjištěno, že mají uhnilé kořeny, nejsou v zemi stabilní a vlivem povětrnostních podmínek hrozí vážné riziko jejich vyvrácení. I když nejeví známky osychání, můžou spadnout i za zelena," vysvětlil Martin Posolda z odboru správy majetku a služeb.

Mnohým obyvatelům sídliště bylo stromů líto, uznali ale, že už mohly být svému okolí nebezpečné. „Když to musí být, nedá se nic dělat. Alej to ale byla moc pěkná," povzdechl si jeden z kolemjdoucích důchodového věku: sám prý pamatuje stromy ještě téměř poloviční.

Přísná pravidla pro stav stromů platí především od neštěstí z roku 2009, kdy ve Zlíně padlý strom na tamním tržišti zabil dva malé chlapce a další lidi zranil.

Bude vám pokácená kaštanová alej chybět? 
Diskutujte s ostatními pod článkem!

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU