Výjezdy strážníků a policie tam nebyly nikdy ničím neobvyklým, v poslední době však přestupků na úrovni občanského soužití ještě přibylo. Důvodem jsou podle místních noví nájemníci přistěhovaní z okolních měst.

Lidé s trvalým pobytem v Přerově, Kojetíně či na Uherskohradišťsku jsou podle místních neukáznění a rozdmýchávají problémy mezi ostatními nájemníky.

„Nastěhovali se tam Romové z Přerova. Kdo to zařídil, nevím, ale místní jsou naštvaní, protože tady dělají jen problémy," řekl Deníku muž, který situaci na Děvíně velmi dobře zná, z profesních důvodů si ale nepřál být jmenován.

Faktem je, že řešení potíží na ubytovně je pro strážníky téměř rutinní prací.

„Obrátil se na nás také jeden z vlastníků bytu, komunikujeme spolu a situaci sledujeme. Máme indicie, že jsou tam ubytováni pochybní lidé z okolních měst. Zpravidla tam řešíme přestupky občanského soužití, tedy vzájemné vyhrožování, napadání, rušení nočního klidu a podobně," potvrzuje ředitel městské policie v Kroměříži Libor Kubiš.

Do problémové lokality vyjíždějí často i státní policisté. A podle kroměřížské mluvčí Simony Kyšnerové řeší v podstatě stejné problémy. „V současné době evidujeme případů více a hlídky sem jezdí častěji. Většinou se jedná o přestupkové jednání na úseku občanského soužití," dodává mluvčí.

Byty v ubytovně, která stojí v Albertově ulici, vlastní hned několik lidí, třeba radnice tak do problémů s nájemníky příliš zasahovat nemůže. O tom, jestli se do problémové ubytovny opravdu přistěhovali Romové z Přerova či jiných okolních měst, vedení města žádné oficiální zprávy nemá.

„Město není vlastníkem ubytovny, informaci o tom, že by se tam stěhovali sociálně slabší lidé z okolních měst, nemáme," krčí rameny mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Nic podrobnějšího zatím k situaci na Děvíně neví ani odbor sociálních věcí. Jiří Pánek, který má tuto oblast na radnici na starosti, toho prý o nových nájemnících příliš neví.

„Děvín je soukromý objekt, k nám se informace většinou dostanou až v okamžiku, kdy si lidé začnou stěžovat nebo se v místě vyskytne nějaký problém. Zatím máme zprávy pouze od městské policie," konstatoval úředník.

O vlastnících bytů má přehled správce nemovitosti, s nájemníky, které si sem pak majitelé nastěhují, už je to horší. I podle samotného správce ubytovny je dům černou kaňkou na této části Kroměříže.

„Vlastníci bytu nemají povinnost nahlašovat nové nájemníky. Sleduji především platby vlastníků, a pokud tam není třeba domovní schůze, tak tam moc nechodím. Ten dům, to je dílo," poznamenává správce Libor Hučík.

Ani přerovský magistrát o stěhování tamních obyvatel do Kroměříže nic neví. I tamní radnice se ale s problémy kolem ubytoven a romských nájemníků dlouhodobě potýká.

„Město ale rozhodně byty v Kroměříži nekoupilo, zda nějaký soukromník, to nevíme. Takový podraz na sousední město bychom neudělali. Sami tento problém řešíme, máme dvacet ubytoven a bojujeme s tím, jak se dá," řekl Deníku mluvčí přerovské radnice Bohuslav Přidal.

Právě předminulý týden podle něj odhlasovalo přerovské zastupitelstvo odkoupení hotelu za čtyřicet milionů, aby se vyhnulo vzniku další ubytovny. Také v Přerově se přitom často usazují nájemníci z okolních měst.

„Známe čísla o tom, kolik je lidí na přerovských ubytovnách i kolik je tady mimopřerovských, a že jich je hodně. Nemáme ale možnost sledovat, kdo se odstěhoval od nás jinam," vysvětlila vedoucí odboru oddělení sociální prevence a pomoci Marta Šintáková.

Kroměřížský Děvín tak začíná být pro město podobnou zátěží jako nechvalně známý hotel Podhoran v Bystřici pod Hostýnem. Tam se končícímu zastupitelstvu problém vyřešit nepodařilo a budova v centru města zůstává dál ubytovnou pro sociálně slabé. Na nabídku města o koupi hotelu za patnáct milionů korun totiž majitel Radovan Křemeček nepřistoupil a budova je dál v jeho vlastnictví.

Místní však doufají, že novela zákona o sociálních dávkách alespoň zpřísní jejich vyplácení a ubytovny tohoto typu budou zrušeny. Příslušná úprava by mohla začít platit od ledna příštího roku.