Za účasti veterináře a pod dohledem hasičů musela být nakažená včelstva a úly spáleny. Veškerá nutná opatření byla v Nové Dědině už provedena. Jak se nákaza do Nové Dědiny vůbec dostala, včelaři ani tamní starosta zatím nevědí.

„Po zjištění nákazy jsme rychle provedli veškerá opatření. Všechno jsme museli spálit, včetně nářadí a úlů. Jak se nemoc dostala k nám nevím," řekl tamní starosta Roman Polášek. V okolí Kvasic nebojují s chorobou včel poprvé. Už v loňském roce byla obec zařazena do okruhu postižených a vzorky z úlů museli dát testovat.

„Nákaza se v Kvasicích tehdy neprojevila. Teď budeme vzorky určitě odebírat také. Zatím vím, že se nemoc projevila v Bělově a v Nové Dědině," potvrdil kvasický včelař Oldřich Šebestík.

Podle něj se mor do Nové Dědiny mohl dostat přenesením z Přerovska. Přenos je prý velmi snadný. Chorobu totiž mohou přenést jak samotné včely, tak i infikované nářadí. Úly se tak s veškerým vybavením musí kompletně spálit. Na nemoc totiž neexistuje žádný lék.

FAKTA O NÁKAZE Mor včelího plodu je závažné onemocnění včelích larev. Nemoc způsobuje bakterie Paenibacillus larvae larvae, synonymum Bacillus larvae. Jeho odolné spóry přežívají v půdě i mnoho desítek let a způsobují dlouhodobé zamoření oblasti nákazy.

V prvním roce nákazy není nemoc příliš nápadná. Plné propuknutí choroby nastupuje až následující sezonu. Včelstvo postupně slábne a po 34 letech hyne; nejčastěji v zimním období.

„Spekuluje se o přenesení starého nářadí, na kterém se zárodky nemoci přenesly, ale to nikdo nemůže potvrdit. Byl jsem překvapený, že se nákaza objevila i v Nové Dědině," dodal včelař.

Krajská veterinární správa vydala mimořádné opatření k zamezení šíření nebezpečné nákazy moru včelího plodu. Nařízení je závazné pro všechny včelaře. Platí zejména pro ty, kteří se nachází v katastru postižených obcí a v okruhu pěti kilometrů kolem ohniska nákazy, tedy pro Bařice, Hulín, Karolín u Sulimova, Kvasice, Novou Dědinu, Střížovice, Sulimov a Vrbku u Sulimova, Kostelany, Lhotku, Lubnou.

Zda se výskyt moru včelího plodu podepíše i na cenách medu, zatím není jasné. Podle Šebestíka mohou podražit i včelaři, které zbrzdila dlouhá zima. „Myslím si, že ceny půjdou nahoru. Někde med ještě netočili a dlouho přikrmovali, bylo to dané dlouhou zimou. Je to ale lokální záležitost," upozornil včelař.

Sám si totiž letošní sezonu pochvaluje. Cena medu by se podle jeho odhadu měla průměrně pohybovat kolem sto dvaceti korun za kilogram.