„V rámci strategického rozvojového plánu města se do budoucna počítá s větším využitím příměstských lesů jako prostorem pro rekreaci obyvatel města. Barbořina je jedním z vybraných prostorů," potvrdila záměr i kroměřížská starostka Daniela Hebnarová.

Město chce schválit návrh žádosti o podání dotace na projekt Lokální Biocoridor Barbořina. Projekt by měl navrátit původní zalesnění a výsadbu starých odrůd třešní, hrušní, jabloní, dále pak babiky, javory: celkem asi dva tisíce nových stromů.

„Koridor by tak mohl fungovat jako přirozená bariéra odhlučnění dálnice. Rozpočet činí asi 450 tisíc korun a je stoprocentně hrazen z dotace. Ta zahrnuje i následující tříletou péči o dřeviny," upřesnil kroměřížský místostarosta Miloš Malý.

Dnes je v daném místě jen velký lán pole, plocha zamýšleného koridoru by měla být asi jeden a půl hektaru na pozemcích města. Počítá se i s vjezdem na okolní zemědělské pozemky.

„Na návrhu spolupracujeme i s místními občanskými sdruženími, například Barbořicí, jejichž členové dobrovolně uklízejí své okolí," dodala starostka.

Další činnost sdružení má většinou charakter sezvání lidí na nárazovou akci nazvanou třeba Ekoscuk.

„Například jsme se takto snažili vyčistit lesík na Barbořině anebo starý sad na Zacharu," potvrdila jedna z organizátorek akce Veronika Habrová z Kroměříže.

Sami členové sdružení se ale do rekultivace Barbořiny pouštět nebudou. „To by bylo nad naše možnosti. Rádi ovšem dílo podpoříme. Sama ale přemýšlím, jestli by Barbořině spíše neuškodilo, kdyby tam byl nějaký parčík," naznačuje jisté pochybnosti Habrová.

Podle ní je momentálně místo ve stabilizovaném stavu, je tam klid a kdo má zájem, ten si tam odpočine i tak.

Tamní obyvatelé ale revitalizaci místa vítají. „Dřív tady byla na konci stezky i jakási chata, kam se Kroměřížáci chodili bavit, ale teď už nic. Jedině študáci tam chodí válet sudy, když mají nějaké svoje slávy," řekl Deníku Vojtěch Bezděk, který v těsné blízkosti bydlí. Moc času prý sice procházkami po okolí netraví, ale přesto by se mu biokoridor zamlouval.

„Dřív tady bývala křížová cesta, vedla jednou ulicí do pole na kopec Barbořina, byla tu i jednotlivá zastavení," vzpomínal na své dětské časy další z místních Jaroslav Hanák.

Nová výsadba byla podle něj hezká, jen se mu nezdá budovat biokoridor uprostřed pole.

Nápad města oceňuje i další obyvatelka Kroměříže Ludmila Skopalová. „Bydlí tady můj syn a budou mít malé dítě, tak bude určitě fajn, když budou mít kam zajít a nebudou muset až do Květné nebo Podzámecké zahrady," pochvaluje si žena.

Podle ní bude dobré, když se o místo zase někdo trochu postará. „Maličko to tam sice prořezávají, ale větší údržbu si ten lesík i okolí určitě zaslouží," uzavírá Kroměřížanka.