Ani na patnáctém ročníku včelařské akce nechyběla ochutnávku medu a medoviny a medových likérů, perníků, kosmetika z včelích produktů, ani vlastní zdobení perníků. Pořádně zblízka si pak každý mohl prohlédnout i biologii včely: po jednotlivých částech přímo pod přichystaným mikroskopem. Vánoční atmosféru akce navíc dokreslil prodej a výroba adventních věnců a o výzdobu s včelařskou tématikou se tradičně postaraly děti z bystřických základních škol.

Přestože produktů na prodej bylo na Medovém dnu dostatek, úspěšnost letošní včelařské sezóny se i v rámci Bystřicka velmi lišila.

„Okolo Rusavy a na Valašsku si stěžovali, že to letos bylo horší, protože byla dlouhá zima, takže nic nekvetlo, nebo to pomrzlo. Tady v podhůří jsme však ještě zachytili to, jak kvetly ovocné stromy, takže úroda byla. Ne sice špičková, ale takový slušný průměr,“ zhodnotil předseda bystřických včelařů Karel Zahradník. Ten se včelařství věnuje už přes třicet let.

„Jeden kamarád mi pořád vyprávěl o včelách. Vyprávěl, vyprávěl, a pak mi dokonce nabídl nějaké úly, tak jsem to zkusil. Pak jsem zjistil, že i tchán měl kdysi na zahradě včely, takže i rodina to přivítala a od té doby se tomu věnuji pořád,“ vzpomínal.

Praskliny na domě vznikly doslova přes noc, ty viditelné zvenčí jsou podle místostarosty navíc jen špička ledovce.
V Koryčanech strhnou kvůli úniku vody zřejmě oba dva domy

O další generaci včelařů se přitom vůbec obávat nemusí. Poslední krajské soutěže, která se konala právě v Bystřici pod Hostýnem, se zúčastnila asi stovka mladých včelařů. Jeden z nich, patnáctiletý Ondřej Navrátil ze Slavkova pod Hostýnem, pak zastupoval včelařský kroužek i na sobotní akci.

„Včelařil můj pradědeček, děda v tom ale pak pokračovat nechtěl. Otec pak sice ano, ale měl alergii na žihadla. Mě to k včelám ale vždycky táhlo. Pan Zahradník pak obcházel na školách třídy s tím, jestli by někdo nechtěl do kroužku, tak jsem se přihlásil, rodiče mi to dovolili a už jsem u toho zůstal,“ vylíčil mladý včelař.

Ten se svému největšímu koníčku věnuje asi čtyři nebo pět let: v začátcích mu pomohly právě věci po pradědečkovi, které našel na půdě. „Někdy je třeba vidět, jak se včely líhnou z buňky a to je prostě nádherné,“ dodal.

Přestože si včelaři na Medovém dni přišli na nejrůznější poradenství, některé zaujala spíše práce malých malířů.

„Chodím sem každý rok, nejvíc se mi tu líbí výstava obrázků dětí ze základních škol. Sám jsem ale včelař, asi před čtyřmi lety jsem si udělal kurz. Obdivuji pracovitost včel a výroba medu mě baví,“ vyjádřil se Jan Grossmann z Bystřice pod Hostýnem.

Ilustrační foto
Za obtěžování hrozí trenérovi vězení. Svědčit proti němu dorazily tanečnice