Například na gymnáziu v Holešově budou vykonávat státní zkoušku společně žáci ze čtyř spádových škol. „Připravujeme se na písemnou část té společné maturity, která bude probíhat podle rozpisu během příštího týdne," potvrdil tamní ředitel Zdeněk Janalík. Závazné jsou ale i pro ně především pokyny a rozpis společnosti Cermat, která maturity organizuje.

V Holešově by k opravným zkouškám mělo dorazit okolo čtyřiceti studentů, každý přitom opakuje jen jednu zkoušku, u které neuspěl. Ústní zkoušky se pak už vykonávají na každé škole zvlášť.

„Vzhledem k počtu studentů, kteří budou opravnou zkoušku vykonávat, by bylo zbytečné, aby se ta písemná státní část konala na každé škole zvlášť," vysvětlil Janalík.

Na kroměřížské Střední škole Centra odborné přípravy technické je k opravným zkouškam pozváno přes čtyřicet žáků. Maturity budou typem kopírovat ty květnové: nejprve didaktické testy, pak ustní část.

„Profilové části podle jednotlivých pěti oborů a tudíž i předmětů proběhnou ve dnech 9. a 10. září," upřesnil ředitel školy Bronislav Fuksa. O dva dny později pak budou následovat ústní zkoušky z jazyka českého, cizího jazyka a matematiky.

Státní maturitní zkoušku si musejí zopakovat i někteří studenti na Obchodní akademii v Kroměříži.

„Byl to oříšek pro deset našich maturantů. Osm z nich si musí zopakovat didaktický test z matematiky a dva didaktický test z češtiny," konstatoval ředitel akademie Mojmír Šemnický.

Na opravnou zkoušku se už připravují i studenti. „Teď už to opravdu nechci podcenit, v květnu to byla blbá shoda náhod," tvrdí například Radka z Holešovska. Opakovat bude matematiku.

„Teď už se asi tolik nebojím, už vím o čem to bude, tak už to snad dobře dopadne," doufá maturantka.

Celkem se letos maturit v Česku účastnilo přes 80 tisíc studentů, z nichž 16,4 procenta bylo neúspěšných. Podle výsledků společnosti Cermat představovala největší problém matematika, kterou nezvládlo 20,6 procenta maturantů.