Soutěžící se tentokrát seznamovali s pojmy jako sacharidy, bílkoviny a tuky ve větším rozsahu. Cílem bloku bylo naučit se vypočítat nejen celkový energetický příjem, ale i správný trojpoměr mezi těmito základními živinami. A tak nám vznikly první jídelníčky.

„Důležité bylo nastavit individuální hodnoty, tedy poměry mezi sacharidy, bílkovinami a tuky. Přihlíží se na pohybovou aktivitu a hmotnost, podle které se určuje příjem bílkovin. Od této hodnoty se potom odvíjí výpočet dalších dvou hodnot, sacharidů a tuků," vysvětlila Michaela Šandová z Eventy – centra zdraví a krásy, která pracuje jako výživová poradkyně a je koordinátorem reality show.

Dalším důležitým bodem podle ní bylo nejen vyznat se v rozdílech mezi jednoduchými a složitými, tedy komplexními sacharidy, ale najít a zařadit do jídelníčků ve správném poměru rostlinné a živočišné tuky a bílkoviny.

„To všechno samozřejmě souvisí i se správným výběrem potravin. Jde o kvalitu, to znamená potraviny bez zbytečných příměsí, náhražek, aditiv a zahušťovadel. A protože této problematiky se netýkají jen potraviny určené ke stravování, ale také nápoje, vydali jsme se nahlédnout pod pokličku výroby piva. Jak všichni víme, pivo rovná se kalorie, a to ze dvou důvodů: obsah sacharidů a alkoholu," upřesnila Michaela Šandová.

Soutěžící se proto nechali při malé exkurzi poučit správcem pivovaru Antonínem Vrzalem, samozřejmě s ochutnávkou: a aby nezůstali jen u pití zdravého piva, upekli si z ječmene houstičky a k nim připravili nízkokalorickou pomazánku z tvarůžků a rikoty.

A hlavní otázka zněla: opravdu se po pivu tloustne? Podle odborníků je důležitá energetická hodnota piva. Pokud se má po pivu tloustnout, mělo by obsahovat spousty kalorií. Třeba desetistupňové pivo v souboji se slazenými limonádami a džusy vychází vítězně. Kalorická hodnota piva je totiž závislá na dvou faktorech, které spolu částečně souvisejí: s rostoucí stupňovitostí roste i jeho kalorická hodnota. Na výrobu takového piva je totiž použito více sladu a tím pádem obsahuje více cukru.

A jelikož hodně sladu znamená také hodně potravy pro kvasinky, obsahuje pivo s vyšší stupňovitostí také více alkoholu. A právě množství alkoholu je druhým faktorem, který ovlivňuje energetickou hodnotu piva.

Pivo tedy neobsahuje zvláště vysoké množství kalorií. To je prokázaný fakt a dobrá zpráva. Kde je tedy pravá příčina toho, že se po pivu zakulacuje bříško? Čtěte v sobotním vydání Kroměřížského deníku…

Reality show Kroměřížsko hubne pořádá Radio Kroměříž ve spolupráci s Eventy – centrem zdraví a krásy, Sportcentrem Euphoria a Kroměřížským deníkem. Třináct finalistů od ledna do dubna shazuje kila pod dohledem odborníků a lektorů. Vítěz obdrží wellness víkend pro dva. Soutěž můžete sledovat každý pátek a sobotu v tištěném vydání Kroměřížského deníku.