VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kroměřížsko hubne: Pivo zas až tolik kalorií nemá, zjistili finalisté

Kroměříž – Další společné setkání finalistů reality show Kroměřížsko hubne se odehrálo v netradičním prostředí. Zázemí totiž poskytl kroměřížský pivovar, ve kterém se vaří pivo Maxmilián.

5.3.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
2 fotografie

Finalisté unikátní reality show Kroměřížsko hubne se tentokrát vypravili na exkurzi do kroměřížského minipivovaru MaxmiliánFoto: Radio Kroměříž

Soutěžící se tentokrát seznamovali s pojmy jako sacharidy, bílkoviny a tuky ve větším rozsahu. Cílem bloku bylo naučit se vypočítat nejen celkový energetický příjem, ale i správný trojpoměr mezi těmito základními živinami. A tak nám vznikly první jídelníčky.

„Důležité bylo nastavit individuální hodnoty, tedy poměry mezi sacharidy, bílkovinami a tuky. Přihlíží se na pohybovou aktivitu a hmotnost, podle které se určuje příjem bílkovin. Od této hodnoty se potom odvíjí výpočet dalších dvou hodnot, sacharidů a tuků," vysvětlila Michaela Šandová z Eventy – centra zdraví a krásy, která pracuje jako výživová poradkyně a je koordinátorem reality show.

Dalším důležitým bodem podle ní bylo nejen vyznat se v rozdílech mezi jednoduchými a složitými, tedy komplexními sacharidy, ale najít a zařadit do jídelníčků ve správném poměru rostlinné a živočišné tuky a bílkoviny.

„To všechno samozřejmě souvisí i se správným výběrem potravin. Jde o kvalitu, to znamená potraviny bez zbytečných příměsí, náhražek, aditiv a zahušťovadel. A protože této problematiky se netýkají jen potraviny určené ke stravování, ale také nápoje, vydali jsme se nahlédnout pod pokličku výroby piva. Jak všichni víme, pivo rovná se kalorie, a to ze dvou důvodů: obsah sacharidů a alkoholu," upřesnila Michaela Šandová.

Soutěžící se proto nechali při malé exkurzi poučit správcem pivovaru Antonínem Vrzalem, samozřejmě s ochutnávkou: a aby nezůstali jen u pití zdravého piva, upekli si z ječmene houstičky a k nim připravili nízkokalorickou pomazánku z tvarůžků a rikoty.

A hlavní otázka zněla: opravdu se po pivu tloustne? Podle odborníků je důležitá energetická hodnota piva. Pokud se má po pivu tloustnout, mělo by obsahovat spousty kalorií. Třeba desetistupňové pivo v souboji se slazenými limonádami a džusy vychází vítězně. Kalorická hodnota piva je totiž závislá na dvou faktorech, které spolu částečně souvisejí: s rostoucí stupňovitostí roste i jeho kalorická hodnota. Na výrobu takového piva je totiž použito více sladu a tím pádem obsahuje více cukru.

A jelikož hodně sladu znamená také hodně potravy pro kvasinky, obsahuje pivo s vyšší stupňovitostí také více alkoholu. A právě množství alkoholu je druhým faktorem, který ovlivňuje energetickou hodnotu piva.

Pivo tedy neobsahuje zvláště vysoké množství kalorií. To je prokázaný fakt a dobrá zpráva. Kde je tedy pravá příčina toho, že se po pivu zakulacuje bříško? Čtěte v sobotním vydání Kroměřížského deníku…

Reality show Kroměřížsko hubne pořádá Radio Kroměříž ve spolupráci s Eventy – centrem zdraví a krásy, Sportcentrem Euphoria a Kroměřížským deníkem. Třináct finalistů od ledna do dubna shazuje kila pod dohledem odborníků a lektorů. Vítěz obdrží wellness víkend pro dva. Soutěž můžete sledovat každý pátek a sobotu v tištěném vydání Kroměřížského deníku.

Autor: Redakce

5.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Areál krajské nemocnice T. Bati.
AKTUALIZOVÁNO
10

Kraj odvolal vedení Baťovy nemocnice. Má nového ředitele

Ilustrační foto.

Řidička přehlédla v Kroměříži cyklistu, při střetu a pádu se zranil

Michal Tung o EET: Také Vietnamci pořizují pokladny na poslední chvíli

Zavedení elektronické evidence tržeb se od března nevyhnou ani vietnamští obchodníci. Jejich počet se odhaduje na 20 tisíc a jejich tržby podle odhadů mohou mezi maloobchodníky činit až 70 procent. Na konci loňského roku mělo v ČR trvalý pobyt přes 48 tisíc Vietnamců. Na jejich přípravu na zásadní změnu pro způsob obchodování se Deník zeptal vietnamského podnikatele Michala Tunga, který na ni své krajany již několik měsíců připravuje.

S opravami zámku chtějí v Žeranovicích začít ještě v letošním roce

Žeranovice – Zámek v Žeranovicích je opět ve špatném stavu: obec proto plánuje jeho další rekonstrukci. Než se přitom původně gotická tvrz dočkala dnešní podoby, byla několikrát přestavěna a opravována. Od posledních prací ale uběhlo téměř třicet let a na budově je to znát.

Kroměřížský masopustní jarmark se letos mimořádně vydařil

Kroměříž – Masopustní jarmark se letos těšil krásnému počasí a velké účasti. Tradiční akce připadla na poslední únorovou sobotu a přilákala stovky návštěvníků. Pro ty byl připraven bohatý program s živou hudbou a desítky stánků s regionálními pochoutkami, nápoji a řemeslnou výrobou.

AKTUALIZOVÁNO

VIDEO: V masopustním průvodu ve Zdounkách kosou skřípala i smrtka

Zdounky – „Přišel váš čas," neslo se v sobotu z úst smrtky, která procházela obcí Zdounky. Vážnost svých slov dokazovala zlověstným skřípáním nabroušené kosy o zem. Naštěstí byla jen součástí masopustního průvodu, ve kterém nechyběl třeba ani tradiční medvěd, kominík, vodník, řezník či třeba výběrčí daní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies