Nakonec se rozhodli přistoupit ke druhé variantě. Ta konkrétně zahrnuje restrukturalizaci stávajících úvěrů a zároveň i nový úvěr ve výši dvaašedesáti milionů korun. "Z předchozího období nám zůstal dluh ve výši 217 milionů korun. Naším cílem je provést restrukturalizaci úvěrového zatížení tak, abychom si vytvořili volné prostředky na dofinancování potřebné spoluúčasti města na investičních akcích, u nichž počítáme s dotacemi," sdělil starosta Kroměříže Miloš Malý. Podle něho loňský rozpočet nepočítal se ziskem prostředků z jiných zdrojů než ze zdrojů města.

Nyní má radnice připraveny žádosti o dotace z evropských i ze státních fondů ve výši kolem sto milionů korun. "U každé akce je však nutné uhradit náš podíl. Bez dalšího úvěru by nebylo možné ve městě vybudovat potřebné věci jako je například nový domov důchodců či úprava Hanáckého náměstí," obhajoval rozhodnutí zastupitelů Malý s tím, že město zároveň připravuje přeměnu dosavadních úvěrů na tři léta na závazky s milosrdnější, osmiletou dobou splatnosti.

Pro tyto účely radnice připravuje výběrové řízení. Podle starosty není reálné splatit do konce volebního období všechny dluhy města. Ty by se ale přesto měly znatelně snížit a sice na zhruba sto dvacet pět milionů. "Smyslem přijatých opatření je nespotřebovat rozpočet jen na splácení dluhů, ale zachovat i prostor na investice do budoucna," uzavřela místostarostka města Olga Sehnalová. Kroměříž letos oproti loňskému roku hospodaří s nižším rozpočtem. Příjmy i výdaje se pohybují kolem 660 milionů korun.