„Měli bychom usilovat o snížení počtu aut přijíždějících do centra města. Měla by zůstat na odstavných plochách na jeho periferii a do centra by se lidé měli dostávat městskou hromadnou dopravou. Ideálem je, aby se lidé v historickém středu města pohybovali jen pěšky či na kole,“ plánuje kroměřížský starosta Jaroslav Němec.

Plán udržitelné městské mobility město chystá i díky milionové dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Stejnou částku radnice přidá ze svého rozpočtu, plán by měl být hotový do konce roku 2019.

Labuť zpěvná z Chropyně pojmenovaná Zpěvanka je českým unikátem a letos dělá ornitologům radost znovu, opět totiž zahnízdila.
Labutí celebrita Zpěvanka z Chropyně letos opět hnízdí

„Zahrnuje třeba analýzu dopravního chování obyvatel, kterou budeme zjišťovat formou dotazníkového šetření. Jde o to, kam a kudy lidé chodí i to, čím, kam a kudy jezdí. Chystáme už podklady k výběrovému řízení na firmu, která plán zpracuje,“ dodal Viliam Staněk z radničního odboru rozvoje.

Na přípravě dokumentu, který má Kroměříži pomoci uvolnit centrum přeplněné auty, se kromě města podílí i policie, správci komunikací, dopravci, Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje či významní zaměstnavatelé.

„Cílem je komplexní řešení dopravní dostupnosti, zvýšení bezpečnosti, snížení negativních vlivů na životní prostředí, lepší hospodárnost přepravy zboží a osob a zvýšení atraktivity a kvality městského prostředí,“ vyjmenoval Viliam Staněk s tím, že plán udržitelné městské mobility zatím mnoho samospráv v České republice zpracovaný nemá.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU