Krajští radní totiž v pondělí odvolali vedení společnosti Industry Servis ZK, která holešovskou průmyslovou zónu spravuje. Nově bude představenstvo pouze jednočlenné a kraj na tuto pozici vybral svou dosavadní pracovnici Věru Fouskovou, která bude zároveň ředitelkou zmíněné společnosti.

Kraj chce podle hejtmana Jiřího Čunka fungování zóny utlumit a snížit náklady na její správu. Rozvoj tam dlouhodobě blokuje nesouhlas ekologů a občanských sdružení, její odpůrci argumentují hlavně tím, že zóna je v ochranném pásmu vodního zdroje.

V souvislosti se zónou tak ubudou celkem čtyři pracovní úvazky. Na kraji se jí bude podle hejtmana na malý úvazek věnovat jeden člověk, v Industry Servis sedm nebo osm lidí. Úspory by měly podle Jiřího Čunka čini

Čtěte také: O 2500 Kč méně než jinde. Takový je průměrný důchod na Kroměřížsku

Věra Fousková měla na kraji na starosti audity a dozorčí činností nejen vůči společnosti Industry Servis.

„Měla by mít velký přehled, měla by zvládnout ten utlumený optimální chod Industry Servis," míní hejtman Čunek.

Utlumený režim by podle něj měl trvat tak dlouho, dokud se nevyřeší spory s odpůrci zóny. Kraj proto ani neláká potenciální investory.

„Budou centralizovány a vyhodnoceny dosavadní výsledky průzkumů, navrženy nové postupy a metody monitoringu, chceme provézt rajonizaci zóny, to je návrh umístění průmyslových aktivit s ohledem na environmentální funkce území. Na projektu chceme spolupracovat s městem Holešov nebo společností VaK Kroměříž," dodal hejtmanův náměstek Josef Zicha.

Čtěte také: Nehoda v Litenčicích: nejhůře při ní paradoxně dopadl řidič stojícího auta

Základní infrastruktura zóny, která měla kdysi ambici být jedním z největších průmyslových parků v zemi, byla dokončena v roce 2009. Její příprava stála 1,7 miliardy korun, investoři měli vytvořit asi 12 tisícovek pracovních míst, reálně tady ale i dnes pracuje jen zhruba 200 lidí.

V zóně má aktuálně svou provozovnu výrobce kartonových obalů Pokart, sídlí tam i krajský Technologický park Progress a meteorologická stanice, hasiči tam v brzké době plánují svou stanici.

Čtěte také: Průmyslová zóna Holešov? Zatím jediná firma

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU