Důvodem okamžitého vyhlášení výběrového řízení bylo zářijové odvolání dosavadní ředitelky Jany Polachové a to z důvodu rostoucího počtu stížností z řad rodičů i pedagogů na její práci.

„Od začátku kalendářního roku se u nás začaly kupit výtky na špatné klima ve škole," vysvětlil pro Deník krátce po odvolání stávající ředitelky krajský radní pro oblast školství Petr Navrátil.

Do konkurzu se přihlásilo celkem deset kandidátů, nejlepší z nich byl podle sedmičlenné komise právě čtyřicetiletý Josef Havela. „Hodnotili jsme hlavně praxi, plán dalšího rozvoje organizace a také deseti až šedesátiminutový rozhovor," vysvětlil vedoucí krajského odboru školství Stanislav Minařík.

Čím vítěz konkurzu na výběrovou komisi zapůsobil, prý sám netuší. „Těžko říct, rozhodně jsem se ale snažil být co nejvíce přirozený," řekl Deníku Josef Havela.

Na postu ředitele chropyňské základní školy působí téměř tři roky, ve školství pak dohromady přes třináct let.

To, že se ve výběrovém řízení umístil na prvním místě, však podle něj zatím ještě nic neznamená. „Podle zákona musí ředitele do funkce stanovit rada Zlínského kraje, která zasedne v pondělí. Stanovisko konkurzní komise je pouze doporučující," podotkl.

Kdo ho v případě přijetí nahradí na jeho současném postu ředitele chropyňské základní školy, zatím také není jasné.

„Měl by to být nejspíš současný místostarosta Milan Bajgar, který je z pozice ředitele uvolněný. Kvůli volbám je ale zatím vše v jednání," dodal Josef Havela.