Právě na to se chystá holešovský spisovatel Jan Sviták. Ale není to všechno. Jak se vyvíjí děj, roste dílo a přímo to, jak za sebe autor skládá písmena a slova, budou moci lidé sledovat na internetu.

„Zatím mi vyšly tři knihy a teď se chystám napsat další, ale chci na to jít jinak, než je obvyklé. Chci to udělat veřejně,“ objasnil holešovský malíř a spisovatel Jan Sviták.

Momentálně jedná o spolupráci s Knihovnou Jiřího Mahena v Brně. Právě tam totiž bude sedět a nepřetržitě psát a kdokoli se na něj a jeho práci přijít podívat. A nemusí k tomu ani přímo do knihovny.

„Kohokoliv, kdo bude mít zájem, ať už se bude zrovna nacházet kdekoliv, si nechám koukat přes rameno. Prakticky to bude vypadat tak, že bude spuštěn web, kde se bude objevovat přesně to co píšu, přesně ve chvíli, kdy to budu psát. Tudíž bude možné číst příběh v přímém přenosu, sledovat jak se pracuje s textem, jak se příběh rodí,“ vypráví spisovatel.

Dodává, že čtenář uvidí syrovou verzi toho, co spisovatel vrhne, včetně toho, co už v žádné knize není možné najít.

„To nejlepší ale teprve přijde. Stalo se vám někdy, že vás kniha zaujala natolik, že jste ji přečetli jedním dechem? Zřejmě ano. Prostě jste se večer začetli a četli a četli, až bylo ráno. A napadlo vás někdy, že by tu knihu napsal autor také jedním dechem? Že by se k tomu prostě posadil a nadatloval těch 220 stran na jeden zátah? Napsat knihu nejde za jeden den, na rozdíl od jejího přečtení, v tom jistě mi dáte za pravdu. Napsat knihu trvá určitě pár týdnů, měsíců, možná dokonce let,“ říká umělec.

Jan Sviták ale bude psát ve dne, v noci, bude bojovat s únavou. „To vše do té doby, dokud nepadnu, nebo to nedopíšu,“ slibuje spisovatel.

Akci naplánoval na 23. dubna a předpokládá, že ukončena by měla být nejpozději v pátek 27. dubna. „Tím bude kniha napsána, na internetu bude k nahlédnutí její syrová verze,“ dodává Sviták.

Sám jsem zvědavý, kde je moje hranice

/ROZHOVOR/ Jan Sviták se rozhodl, že několik dní nebude spát ani odpočívat: místo toho napíše knihu. O čem bude, co je cílem akce a zda si myslí, že to zvládne, prozradil Deníku.

O čem kniha bude?f

Námět v pravém slova smyslu nemám. Píšu běžně bez nějakých větších vizí, nebavilo by mě psát příběh, který jsem si už jednou vytvořil, byť jen v hlavě. Mám jasno v tom, že se bude jednat o detektivní příběh, optimálně by se měl příběh rozplétat chronologicky, s tím jak budu psát. Hlavní hrdina bude bdít společně se mnou. Mohl by pátrat po někom pohřešovaném. Tam si myslím, že čas hraje hlavní roli, roste s ním napětí. S tím jak čas poplyne, bude se stávat ten příběh syrovějším, takovou mám představu. Ještě je ale ve hře, že by se i samotné téma losovalo těsně před začátkem psaní. To mě láká z toho důvodu, že to v sobě ukrývá další výzvu, musím však zvážit rizika, která to sebou nese.

Jaký je cíl vaší akce?

Originální oslava Světového dne knihy a autorských práv, který připadá na 23. dubna. Veřejnost získá jasnou představu jak taková kniha vzniká, zvýší se povědomí o elektronických knihách, představím se široké veřejnosti jako autor a v neposlední řadě se taktéž jedná o zajímavý experiment, který bude jasně ukazovat, jak se na lidské mysli, kreativitě a výkonnosti podepíše únava a spánkový deficit.

Co se bude dít s knihou po jejím dokončení?

Verze po korektuře a regulérní sazbě bude k dispozici v podobě elektronické knihy optimálně v průběhu následujícího týdne. S největší pravděpodobností bude distribuována zdarma, či za symbolickou cenu. To ale ještě není dořešeno, stejně tak ani partner k distribuci. Společně s ní budou ve formě ebooků vydány mé tři původní knihy.

Zvládnete to?

Beru to jako závod. Je mi jasné, že pokud přijde múza, bude se pracovat dobře a příběh poroste rychle. Otázka je, jak dlouho to lze vydržet. Má nejdelší zkušenost s psaním bez přestávky trvala přibližně dvacet hodin. Teď chci zkusit čtyřikrát až pětkrát tolik. Netuším zda se mi podaří přinutit mozek ke spolupráci po tom, co se bude dva dny domáhat spánku, nevím zda to jde, vydržet tak dlouho sedět a neusnout při tom. Sám jsem zvědavý kde až je ta hranice a pokud bych si měl na něco vsadit, vsadil bych na to že to zvládnu. Věřím si.