„V první etapě, která potrvá do listopadu, se dělníci zaměřili na opravu statiky objektu," potvrdil ředitel muzea Jiří Stránský.

Náklady včetně projektu mají činit zhruba čtyři miliony korun.

„Byla zpracována projektová dokumentace na statické zabezpečení i na celkovou obnovu hrobky. Nyní probíhají práce na statickém zajištění. Hrobka trošku ujížděla po svahu, odstraňují se příčiny vlhkosti, dělají se injektáže a sepnutí celé stavby," podotkl ředitel muzea.

Podle něj se až po dokončení první etapy rozhodne o dalších pracích. Druhá část by měla řešit celkovou obnovu objektu od terénních úprav, nástupního prostoru, spojovacího schodiště, hrobky, kaple, krypty a terasy.

Počítá se také s opravou fasády, kamenného obložení i omítek v hrobce a kapli. Zřizovatel muzea, Zlínský kraj, původně chtěl hrobku opravit ke stému výročí úmrtí spisovatelky, které připadá na příští rok. Očekává se totiž, že se při této příležitosti k hrobce vypraví turisté právě z Rakouska. Marie Ebnerová – Eschenbachová je tam vnímána podobně, jako v Česku třeba spisovatelka Božena Němcová.

Podle Jiřího Stránského se ale původní záměr opravit hrobku ještě před výročím nepodaří. Přesto je podle něj pozitivní, že se na ní začalo pracovat: jak totiž i Kroměřížský deník dlouhodobě upozorňoval, hrobka celá léta chátrala, protože na její opravu nebyly peníze.

Na nákladech na první etapu se podle údajů krajského úřadu bude necelým milionem korun podílet i ministerstvo kultury. Krajský radní pro kulturu Ladislav Kryštof (ČSSD) dříve uvedl, že oprava hrobky by měla stát asi 9,6 milionu korun, muzeum a kraj se podle něj budou snažit získat na obnovu památky dotace. 

Marie Ebnerová – Eschenbachová Spisovatelka pocházela ze starého moravského šlechtického rodu Dubských z Třebomyslic, narodila se 13. září 1830 ve Zdislavicích. V osmnácti se provdala za rakouského důstojníka Mořice Ebnera z Eschenbachu. V německy mluvícím prostředí je považována za významnou autorku 19. století, v rodné zemi se ale takovému věhlasu netěší. Přitom Morava je místem, kam zasadila příběhy svých četných povídek a próz z venkovského prostředí. Podle odborníků je důvodem, proč Ebner – Eschenbachová zůstává v českém prostředí opomíjena, fakt, že svá díla psala německy. Spisovatelka zemřela ve Vídni 12. března 1916. Na své přání byla pohřbena v rodinné hrobce hrabat Dubských ve Zdislavicích.