A čerstvá senátorka v sobotu odpoledne neskrývala radost: první gratulace si užívala v kanceláři kroměřížské europoslankyně Michaely Šojdrové na tamním Riegrově náměstí.

„Momentálně to ze mě hlavně všechno spadlo. Bylo to hodně náročné období, zvládat svou práci, rodinu a ještě kampaň. Chtěla bych všem voličům moc poděkovat, vážím si každého jednotlivce, který přišel volit," zdůraznila v rozhovoru pro Deník.

Paní senátorko, gratuluji k vítězství. Mimochodem, už vás někdo (v sobotu odpoledne krátce po vyhlášení výsledků) potěšil tímhle oslovením, nebo jsem první?

A věříte, že už vás někdo stihl předběhnout? Už se jeden člověk našel. (směje se)

Jak byste pojmenovala své aktuální pocity?

Asi jako směsici úlevy a radosti. Tak nějak jsem ale pořád doufala, že to vyjde, ohlasy od lidí byly pozitivní, měla jsem vzkazy i telefonáty, které mě podporovaly. Samozřejmě ale musím uznat, že pan Hašek byl velmi těžkým soupeřem.

Stresovalo vás průběžné sčítání výsledků hodně?

Upřímně řečeno, spíš jsem si užívala venku tady v Kroměříži sluníčka. Sem tam za mnou samozřejmě vyběhl někdo z volebního štábu s průběžnými výsledky.

Co plánujete v nejbližších hodinách a dnech po svém zvolení, jaký je váš nejbližší program?

Zítra (v neděli) máme naplánovanou rodinnou oslavu, narozeniny dcery a švagrové, budeme dohánět, co jsme nestihli kvůli volební kampani. Další dny pak budu muset samozřejmě začít řešit řadu věcí počínaje současným zaměstnáním. Jinak Senát v novém složení, tuším, poprvé zasedá až v listopadu, takže nějaký čas na to je.

Jak vůbec vaše rodina volební úspěch prožívá? Co na něj říkají vaši nejbližší? Chystáte se kvůli Senátu stěhovat do Prahy?

Manžel je tady se mnou a skoro ho nevidím, pořád někde telefonuje. (směje se) Dcera mám osm let, tu nám hlídají příbuzní, ale říkala předem, že maminka musí vyhrát, pomáhala nám taky s roznášením letáků a v kampani. Do Prahy se určitě stěhovat nebudeme, Senát přece jen nezasedá až tak často a myslím, že podstatnou část práce bych stejně měla odvést tady v regionu.

Minulý týden po prvním kole voleb jste slíbila, že v případě výhry opustíte místo ředitelky bystřického Centra pro seniory Zahrada. Stále to platí?

Je to tak. Ač mě to hodně mrzí, ale radši bych chtěla dělat jednu věc pořádně než tak nějak napůl.

Zklamáním senátních voleb byla nízká účast. Jak by se podle vás dala situace v tomto směru zlepšit?

U voleb do Senátu mají asi lidé pocit, že toho jejich každodenního života se to dotýká hodně málo. Navíc ve druhém kole nedostanou ani lístky domů, neuspěl třeba jejich favorit. Když se ale podíváme na volby do kraje, kde se řeší konkrétní věci, školství, zdravotnictví, sociální věci, situace je tam podobná… Těžko říct, jak to zlepšit. Bude to znít asi jako klišé, ale já bych ráda pomohla aspoň svou prací v Senátu, aby měli voliči pocit, že opravdu k něčemu je.

Co bude tedy v příštích letech v horní komoře parlamentu tím vaším úplně hlavním cílem?

Určitě bych chtěla, pokud to bude možné, pracovat v senátním výboru pro zdravotnictví a sociální oblast. Hodně se teď řeší financování právě těchto věcí a třeba i propojení zdravotnictví a sociálních služeb je podle mě na nedostatečné úrovni. Přitom jsou to věci, které se dotýkají nás všech, konkrétní záležitosti i našeho volebního obvodu.