„Mezi nejčastější prohřešky v oblasti prodeje dovolených ve Zlíně patří špatné označení provozovny a propagačních materiálů a záměna termínů cestovní agentura a kancelář,“ uvedla vedoucí Živnostenského úřadu Magistrátu města Zlína Naďa Hasíková.

Cestovní kanceláře musejí totiž mít na rozdíl od agentur sjednáno pojištění proti úpadku. „Neznamená to však, že koupě zájezdu prostřednictvím agentury je vždy rizikem. I agentury musejí lidem nabídnout podpis smlouvy s cestovní kanceláří, protože fungují jako zprostředkovatelé obchodu,“ vysvětlila Hasíková.

„Při kontrole cestovních agentur, konkrétně patnácti právnických a jedenácti fyzických osob, jsme případů záměny agentury za kancelář zjistili asi dvacet,“ upřesnila vedoucí. Dodala, že v dalších dvou případech by mohlo být označení agentury kvalifikováno dokonce jako klamání spotřebitele.
„Bylo zavádějící. Vyvolávalo dojem, že se jedná o cestovní kancelář, a ne agenturu,“ vysvětlila.

U jedné fyzické osoby živnostenský úřad dokonce pojal podezření na neoprávněné podnikání. „V současné době s ní vedeme správní řízení,“ řekla Hasíková.

Bez závažných nedostatků naopak kontrolou prošly zlínské cestovní kanceláře. „Všech sedmnáct právnických a sedm fyzických osob se sídlem ve Zlíně a okolí je pojištěno proti úpadku,“ ujistila Hasíková. Úřad u některých z nich objevil pouze drobné prohřešky. „Neměli například zveřejněnou provozní dobu či jméno osoby, odpovědné za provoz kanceláře,“ upřesnila vedoucí s tím, že takových případů bylo šest. „Za zjištěné nedostatky jsme uložili celkem dvacet blokových pokut v celkové výši dvacet tisíc korun,“ doplnila.

Firmy, které zařizují či zprostředkovávají dovolené, ujišťují, že se na ně zákazníci můžou spolehnout. „Nemůžeme si dovolit lidi oklamat. Hned by se to rozkřiklo a znamenalo by to pro nás konec. Nehledě na to, že bychom se museli vypořádat i s finančním postihem,“ konstatovala Jana Prokopová z cestovní kanceláře v centru Zlína.

Za pravdu jí dala i Kateřina Junáková se zlínské zprostředkovatelské agentury. „Fungujeme už řadu let, aniž bychom měli nějaké problémy. Chceme lidem umožnit dovolenou plnou příjemných zážitků, aby se k nám pak vraceli, vždy když budou chtít někam zase vyjet,“ řekla.