Shodují se na tom realitní makléři z regionu i cenové mapy.

„Všeobecně můžeme říci, že ceny bytů za poslední půlrok vzrostly, a to jak u menších bytů s jedním pokojem a kuchyňským kou-tem, tak i u těch větších dvou- i třípokojových,“ potvrzuje třeba kroměřížská realitní makléřka Petra Konečná.

Souhlasí s ní i její profesní kolegyně Eva Rozsypalová. Vyšším cenám podle ní nahrává také vstřícný bankovní sektor.

„Ceny stále rostou. Přispívají k tomu také historicky nejnižší hypoteční sazby,“ říká makléřka.

Z cenových map vyplývá, že zatímco před rokem činila průměrná cena za metr čtvereční asi dvacet tisíc korun, za uplynulých šest měsíců se zvýšila téměř o šest tisíc.

Cena průměrného dvoupokojového bytu se tak momentálně v Kroměříži pohybuje od 1 200 000 do 1 600 000 korun: přitom třeba v relativně nedalekém Přerově lze za milion a půl koupit byt i s třemi pokoji.

Vybarvený běh v Kroměříži
Vybarvený běh bavil v centru Kroměříže zástupy lidí

Opačný případ je ale třeba Uherské Hradiště.

„Mezi lokalitami, jako je Kroměříž, Přerov nebo Vsetín, je Uherské Hradiště co do koupě bytu určitě nejdražší. Složitá dostupnost bytů je v těchto městech ale prakticky stejná,“ tvrdí tamní realitní makléř Martin Řihák.

Také v Kroměříži totiž platí, že poptávka po bytech zřetelně převyšuje nabídku. S náročným sháněním bydlení mají zkušenosti mnozí obyvatelé města.

„Po bytě jsme se rozhlíželi od prosince 2015, hlavně přes webový server. Všechno ale bylo marné, sazby hypoték byly tak nízko, že každý kupoval, kde se co dalo,“ vzpomíná třeba Jolana Beránková. Nakonec se ale hledání podařilo.

„Loni v únoru jsem našla byt podle našich představ, ne každá realitka totiž dává všechny své inzeráty na daný web, což jsem nevěděla. Naštěstí jsme byli první zájemci a byt nám od loňského května říká pane. Je to někdy i o štěstí,“ míní.

Samotnou kapitolou jsou pak pronájmy

„Přistěhovala jsem se do Kroměříže z Prahy a je tu celkem hodně možností, nicméně i dost extrémů. Buď nájmy bytů v šíleném stavu, nebo ty slušné za víc peněz, než by bylo adekvátní,“ hodnotí třeba Markéta Klásková.

Platy přitom podle ní cenám bydlení leckdy neodpovídají.

„Vzhledem k tomu, jaké jsou tady pracovní příležitosti, věřím, že nájmy a ceny jsou pro některé hodně vysoké,“ dodává žena.

Přesto však Kroměříž hodnotí jako dobré místo k bydlení.

„Je tu všechno blízko, a tak je člověku téměř jedno, v jaké se ubytuje lokalitě. Rozhodně nelituji, že jsem z Prahy odešla,“ usmála se.

V kroměřížském okresním archivu byl ve čtvrtek den otevřených dveří, v rámci kterého si návštěvníci prohlédli nejvzácnější archiválie, nebo také restaurátorskou dílnu.
Den otevřených dveří v archivu ukázal lidem i listinu s podpisem Marie Terezie