Na kroměřížském koupališti v těchto dnech finišují největší opravy za posledních třicet let

Město jej chtělo lidem zpřístupnit už 15. června, práce však pozdrželo pozdější vydání stavebního povolení.

„Termín otevření jsme tak posunuli na 3. července," řekla starostka Daniela Hebnarová (ODS). Koupaliště bylo ve velmi špatném stavu a hrozilo, že bude muset zůstat zavřené. Letos proto zažilo zřejmě největší opravy za posledních třicet let.

Už před loňskou sezonou dělníci museli řešit havárii na rozvodech vody, do bazénů se navíc dostávala rez ze starého potrubí. Stavbaři od dubna pracují na všech třech bazénech, velkém, malém i brouzdališti. Opravili stěny i dna včetně nových rozvodů. Udělat se musely i nové přelivové žlaby, fóliový povrch a nové vyústění trysek do bazénů, kvůli němuž dělníci také asi o třicet centimetrů zvýšili dno velkého bazénu.

Upraveno bylo i chemické hospodářství, které prošlo zásadní rekonstrukcí už před několika lety. Nyní tak vyhovuje normám i brouzdaliště, jež má nově samostatný čisticí okruh nezávislý na velkém bazénu. Celkové náklady na rekonstrukci by měly podle mluvčího radnice Pavla Zrny dosáhnout 13 milionů korun. Devět milionů má město vyčleněno v letošním rozpočtu, zbývající částku uhradí příští rok. Lidé se však budou muset připravit na to, že dospělí zaplatí za návštěvu opraveného koupaliště oproti minulému roku dvojnásobek. Z 25 korun vstupné vzrostlo na padesátikorunu.

„Porovnali jsme si vstupné na koupalištích v okolních městech a je to takový průměr toho, co je v okolí. Po rekonstrukci se ale také prostory otevřou, odstraní se ploty, takže návštěvníci budou mít možnost bez dalších poplatků hrát nohejbal či volejbal," doplnila starostka.

Vedení radnice uvažovalo i o tom, že by areál oživilo některými zábavními prvky a skluzavkami. Tento záměr ale podle Hebnarové stále komplikují nedořešené vlastnické vztahy. Část areálu leží na bývalých církevních pozemcích, dnes v majetku státu, které jsou kvůli nevypořádaným církevním restitucím blokovány, což omezuje případné další investice do koupaliště.