Podle Státní veterinární správy (SVS) se ale zatím nákaza do okolních okresů nerozšířila, právě na to jsou také cílena jejich opatření.

„Výsledky dosavadních vyšetření rozšíření nákazy mimo nákazovou oblast zatím nepotvrdily. Veterinární opatření v zamořené oblasti jsou zaměřená na minimalizaci pohybu a shromažďování divokých prasat – třeba zákaz krmení a zákaz lovu,“ potvrdil v pondělí Deníku mluvčí SVS Petr Majer.

Samotní veterináři přiznávají, že je propuknutí nákazy u nás překvapilo.

„Právě jsme se o tom bavili s kolegou. Dřív jsme se o tom jen učili a najednou je to tady. Nikdo to nečekal,“ okomentovala nákazu třeba kvasická veterinářka Petra Bubeníková.

Měřič rychlosti v obci. Ilustrační foto
Vítonice plánují nové radary, mají ukáznit příliš rychlé řidiče

Podobně to vidí i její kolega z Holešova.

„Jelikož se vědělo o výskytu nákazy v Polsku a na Ukrajině, předpokládat se to dalo. Tím spíš, když to přenášejí divoká prasata, jejichž migraci se zamezit nedá. Určitě mě ale překvapilo, že to propuklo tak náhle. Na škole jsme se o tom učili jen okrajově jako o nemoci, která u nás není,“ doplnil holešovský zvěrolékař.

Přestože se mimořádná veterinární opatření zatím týkají pouze Zlínska, ani chovatelé na Kroměřížsku nezůstávají v klidu: a to ani tam, kde jsou jinak nadstandardní hygienická pravidla samozřejmostí.

„Jelikož nespadáme do ochranného pásma, nařízené zpřísnění ochrany se nás netýká. Jsme deklarovaní jako chov prostý specifických patogenů, tak u nás hygienická smyčka funguje roky. Přesto jsme ale teď zavedli desinfekční vany pro nákladní auta,“ podotkl třeba zástupce ředitele zemědělského podniku v Těšnovicích Libor Fečko.

Naopak větší změny provádějí v menších chovech.

Přestože při záchraně hořícího muže u benzinové pumpy si Radim Voňka vedl na výbornou, pokračovat nebude jako medik, ale jako strojař.
Hořel a my ho chtěli zachránit, vzpomíná oceněný student Radim Voňka

„My jsme opatření zpřísnili. Týká se to zamezení přístupu cizích osob i vozidel a instalace desinfekčních van a rohoží, což je nadstandard oproti tomu, co je běžné,“ vyjmenoval Miroslav Janeček z Farmy Pornice. Propuknutí nákazy jej prý příliš nezaskočilo.

„Nás to nepřekvapilo, věděli jsme totiž, že se to sem z Polska a Ukrajiny blíží. Byla to spíš otázka času. Je to ale samozřejmě velký problém, především pro malé chovatele jako jsem já, protože nejsme tak zabezpečení, jako ve velkochovech,“ dodává.

S určitostí ale otázka zavlečení nákazy do Česka zatím zodpovězena není. Státní veterinární správa dokonce pracuje s verzí, že na vině nejsou divočáci, ale dovážené potraviny.

„Jednou z reálných možností, jak mohlo k zavlečení nákazy do ČR dojít, vzhledem k tomu, že nejbližší ohnisko nákazy se nachází stovky kilometrů od českých hranic, mohly být právě potraviny dovezené za zahraničí. Nicméně uvedenou hypotézu nemůžeme v tuto chvíli ani potvrdit, ani vyvrátit,“ podotkl mluvčí SVS Petr Majer.

Uhynulí divočáci na Zlínsku - zásah hasičů
Na africký mor uhynulo už 22 divočáků, na výsledky čtyř prasat se čeká