Ve středu 15. března už řešil zmíněný případ kroměřížský okresní soud. Žalobu podala státní zástupkyně, podle níž měla jednapadesátiletá žena bít svou postiženou kamarádku rukama i vařečkou, nechávat ji spát na holé zemi bez polštáře a přikrývky a odnímat jí jídlo i pití.

Obžalovaná ale především popřela, že by spolu v bytě v Lutopecké ulici bydlely už od poloviny roku 2015, jak tvrdí státní zástupkyně. „Bydlela u mě jen asi od loňského března, co se vrátila z hospitalizace, tak do června. Pak zmizela a já už po ní nepátrala, stejně by se to obrátilo proti mně,“ tvrdila obžalovaná. Také prý spávaly obě na jedné posteli a dělily se i o přikrývku.

Čtěte také: Inkluze moc nefunguje, soudí na Kroměřížsku i mnohé osobnosti z oboru

Žena také vypověděla, že chodily zhruba každý druhý den na polévku k její tetě, která je obě prakticky živila. Jinak byly pořád venku, protože se sama kamarádka chtěla procházet, proto měla v půlce června při hospitalizaci značně spálený krk.

Na důchod jí prý nikdy nesáhla, přiznala však, že ji jednou ve zkratu uhodila do zad vařečkou, kvůli tomu, že jí spolubydlící pokálela byt v době, kdy ona sama venčila psy. To bylo prý také příčinou toho, že jí přátelství začalo být na obtíž. Klíče od společného bytu dle svých slov také nechtěla, kamarádka jí je vnutila.

Výpovědi kamarádek se v podstatných věcech rozcházely. Druhou ženu komisařka vyslechla už v psychiatrické léčebně, kde byla v polovině loňského června hospitalizována. Během výslechu se několikrát ptala, jestli se její výpověď druhá žena nedozví. Bojí se také, že s ní bude muset kamarádit dál, protože má klíče od jejího bytu.

Čtěte také: Nejstarší obyvatelka Kroměříže slavila: ve 106 letech zvládá mobil i Skype

Potvrdila, že na peníze jí obžalovaná opravdu nikdy nesáhla, nakupovaly ale tak, že kamarádka vybírala a ona platila. Jedly prý jen polévky, na jiná jídla už neměla peníze.

Přiznala také, že se v bytě kamarádky několikrát pokálela, prý ale proto, že jí ona zakázala záchod použít. Uvedla také, že zatímco kamarádka spala na posteli, ona musela na holé zemi bez polštáře a přikrývky. Trápení mělo podle ní trvat nejméně rok, se se sousedy se během té doby bavila jen tajně, měla totiž přísný zákaz.

Soud nakonec rozhodl, že k rozuzlení komplikovaného případu předvolá další svědky a opatří potřebné dokumenty. V případě, že by obžalované skutečně prokázal vinu, hrozily by jí za týrání osoby žijící ve společném obydlí dva až osm let ve vězení, přelíčení bude pokračovat koncem dubna.

KRISTÝNA KLUSÁKOVÁ