Případ, který se odehrál už na konci předminulého roku, včera dospěl ke svému prozatímnímu závěru. Na čtvrtečním hlavním líčení si soudní senát vyslechl výpověď znalce, který byl ve věci předvolán jako poslední ze svědků.

Podle jeho výpovědi trpí poškozený David R. středně těžkou poúrazovou demencí s nepříznivou prognózou: po napadení se potýká s obrnou dolních končetin, prakticky zničenou pamětí, neschopností se soustředit a naprosto zničenou schopností zvládání návyků nebo plánování. „On vlastně nemyslí, nepřemýšlí, celé dny jsou pro něj bez emocí, bez zážitků a dovedností,“ shrnul stav napadeného muže soudní znalec Petr Roček.

Z dalšího sociálního života muže svým útokem podle soudu vyloučil právě obžalovaný, který jej ranami do obličeje srazil k zemi: tam do něj navíc ještě kopal. Ve své první výpovědi obžalovaný přiznal, že došlo i na kopance do hlavy, posléze však tvrdil, že už si to nepamatuje a ví jen to, že napadeného kopal do horní části těla. Spekulace o tom, že při rvačce své oběti dokonce dupal na hlavu, popřel, na jeho obuvi však byly nalezeny stopy potvrzující takové jednání, soud to tedy vzal jako fakt.

Státní zástupce případ označil jako zcela zničený lidský život. Jako trest žádal tři až čtyři roky vězení a peněžní náhradu ve výši dvou a půl milionu korun. Soud byl ale ještě přísnější a za výtržnictví a těžké ublížení na zdraví vyměřil obžalovanému kromě nepodmíněného trestu na čtyři roky ještě vyšší finanční náhradu ve výši plných sedmi a půl milionu korun. Dalších téměř devět set tisíc navíc má připadnout pojišťovně za výlohy spojené s péčí o napadeného muže.

Obviněný u soudu řekl, že incidentu lituje a označil to za svého druhu zkrat, způsobený alkoholem a žárlivostí. K případnému odvolání se zatím nevyjádřil a ponechal si lhůtu na rozmyšlenou. „Soud rozhodl v souladu s obžalobou o vině i trestu. Výše náhrady škody je zcela neobvyklá, nicméně je třeba přihlédnout k fatálním následkům, kdy je poškozený po útoku postižen demencí a je zcela nesamostatný,“ zhodnotil pak verdikt státní zástupce Roman Kafka.

KRISTÝNA KLUSÁKOVÁ