Drogově závislí lidé z regionu se mohou anonymně poradit například v Kontaktním centru Plus: ročně tam pracovníci vymění nitrožilním narkomanům z Kroměřížska zhruba čtyřicet tisíc kusů stříkaček.

„Nechci domýšlet, co všechno by se mohlo stát, ale určitě to není nic příjemného. Kdo sem tohle dal, měl by asi dostat rozum a chovat se jako člověk. Paradoxně to jsou ovšem podle odborníků stříkačky s léky, které uživatelé drog nepoužívají," podotkl hulínský starosta Roman Hoza. Dodal, že pokud někdo v budoucnu najde další podobné předměty, měl by ohlásit takovou věc ihned na radnici.

„Každopádně je to obrovské hygienické riziko. Bylo by dobré, kdyby lidé, kteří stříkačky z jakéhokoliv důvodu používají, dodržovali alespoň základní pravidla hygieny a neohrožovali tím ostatní," zlobí se starosta.

Vysokou možnost přenosu nákazy – ať už jakékoliv – potvrdil Deníku i praktický lékař: nejčastěji podle 
něj hrozí žloutenka typu 
B a také virus HIV.

„Nalezenou stříkačkou lze nejčastěji přenést žloutenku typu B a HIV. Pokud je krev ve stříkačce infikována, tak je pravděpodobnější přenos HIV než hepatitidy B, žloutenka je totiž o něco méně infekční, ovšem je jí zase víc," dodal kroměřížský lékař Miloš Kucián. Jedinou prevenci je podle něj maximální opatrnost: hlavně se o jehlu nepíchnout.

Pokud podle kroměřížského lékaře k píchnutí o nalezenou injekční jehlu skutečně dojde, je třeba místo vpichu řádně ošetřit.

„Pak se také musejí udělat preventivní odběry, aby se případná léčba začala co nejdříve. Z epidemiologického hlediska je pak lépe kontaktovat hygienickou stanici, o což se případně postará praktický lékař," dodal Miloš Kucián.

Stříkačky, které našli lidé 
v Hulíně, nesloužily podle všeho k aplikaci drog. Pokud jde ale o jejich uživatele, velkou pomoc jim poskytuje v celém regionu Kontaktní centrum Plus, kde si lidé mohou nechat stříkačku vyměnit.

„Co se týče případu v Hulíně, podle mne jde o provokaci nebo informativní kachnu, která se pak virálně šíří po internetu a vyvolává zbytečnou paniku," míní například terénní sociální pracovník Jan Zahradník právě z Kontaktního centra Plus.

„Naše zařízení pracuje s nitrožilními uživateli drog a snaží se je motivovat ke změně jejich životního stylu s výhledem abstinence. Jednou ze služeb, kterou poskytujeme klientům, je vedle řady dalších také výměna použitých jehel za sterilní. Smyslem této služby je především ochránit osoby, které drogy neužívají, před dopady tohoto problému ve společnosti, a minimalizovat zdravotní rizika s ním spojená," dodává Jan Zahradník.

Jehlu v centru mění kus za kus a tím minimalizují riziko toho, že je budou uživatelé drog případně někde pohazovat.

„Návratnost těchto jehel je dlouhodobě nad sty procenty, takže se nám daří stahovat z oběhu i potenciálně nebezpečné jehly, které uživatelé drog získali například koupí v lékárnách a nejsou motivovaní je bezpečně zlikvidovat," upozorňuje pracovník Kontaktního centra Plus.

Výměna jehel není jediná služba, kterou centrum nabízí.

„Při práci s lidmi, kteří se rozhodli pro užívání návykových látek, vedeme motivační rozhovory směrem ke změně jejich životního stylu a postoje směrem k méně rizikovému chování, omezení braní a abstinenci," konstatuje Jan Zahradník.

Poskytují například i individuální i rodinné poradenství či terapii a pomáhají zařídit léčbu ze závislosti.

„Spektrum nabízených služeb je ale samozřejmě mnohem širší. Jejich hlavním smyslem je ochránit osoby, které drogy neužívají před riziky spojenými s tímto problémem, a pomoci lidem, kteří se ocitli ve spárech závislosti, vrátit se zpět do společnosti," uzavírá Jan Zahradník.

Celkově služeb Kontaktního centra Plus v Kroměříži a Terénního programu Plus, který působí i v Hulíně, Holešově, Bystřici pod Hostýnem, Chropyni, Morkovicích-Slížanech a v Kroměříži, každoročně využije zhruba tři sta až čtyři sta klientů, s nimiž každoročně proběhne okolo čtyř tisícovek kontaktů.

Autor: DANIELA ZEDNÍČKOVÁ