To vyústilo v nadávky, ponižování, bití, zamykání kamarádky doma a noclezích pouze na holé zemi, bez přikrývky nebo polštáře.

Jednání obviněné si jako první všimli sousedé, kteří na věc upozornili kroměřížskou radnici: právě tam má postižená žena opatrovníka.

Podle těch, kteří týranou ženu znali, se v průběhu jejího soužití s kamarádkou zhoršila úroveň jejího oblékání, osobní hygieny i komunikace, také ona sama pak zásadně zhubla.

Všech těchto aspektů si všimla také její ošetřující psychiatrička.

„Velmi mě zarazil kontrast toho, jak žila před soužitím s obžalovanou a potom. Řekla bych, že předtím se i pěkně oblékala, měla téměř nadváhu a jednoduché zájmy odpovídající jejímu postižení. Zlom nastal v říjnu 2015, kdy jsem ji viděla po několika měsících. Byla vyhublá, schoulená, špinavá a zapáchající,“ vypověděla před soudem lékařka, která kvůli špatnému stavu ženy nařídila její další hospitalizaci v psychiatrické léčebně: tam se ženin stav vrátil zpět k normálu.

Ilustrační foto.
Další nehoda s cyklistou, další pátrání. Bradou rozbil přední sklo, pak ujel pryč

Lékařka nesouhlasila se soudním znalcem, který v civilním řízení tvrdil, že by žena i přes své postižení byla schopná rozpoznat, kdyby jí někdo ubližoval, a adekvátně na to reagovat.

Podle státní zástupkyně se během soudního procesu podařilo týrání zcela prokázat. I ona ale uznala, že jednání nebylo od začátku vedeno úmyslem ženě ublížit, obžalovaná spíš se svou labilní povahou péči o kamarádku nezvládala.

Navrhla tedy obžalované tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na tři roky.

Navíc by podle ní měla zůstat pod úředním dohledem.

Naprosto odlišně viděla případ obhájkyně: podle ní se týrání jednoznačně prokázat nepodařilo, obžalovaná jej popírá a také výpovědi svědků nebyly zcela jednoznačné, kvůli čemuž požadovala zproštění obžaloby.

Soud však vyhověl návrhu státní zástupkyně, která se tak okamžitě vzdala lhůty na odvolání. Obhajoba si ji naopak ponechala, rozsudek tedy ještě nenabyl právní moci.