Radní proto na svém posledním zasedání uložili jednateli KTS Petru Sedláčkovi, aby vymáhání dlužných částek řešil. „Mnozí dlužníci se ještě chlubí tím, že neplatí. Přes tlak od vedení města se s tím nic neděje a dluhy rostou. Když někteří lidé vidí, že jeden neplatí a z bytu nevyletí, neplatí také,“ upozorňuje kroměřížský místostarosta Pavel Motyčka.

Dosavadní postup KTS se nelíbí ani kroměřížskému starostovi Jaroslavu Němcovi. „Přistoupili jsme proto k razantnějším krokům a budeme vymáhat dlužné částky soudní cestou,“ dodal starosta. Zatímco některé dluhy se pohybují v řádu pár tisícovek, jedenáct nájemníků podle mluvčího radnice Jana Vondráška dluží městu přes sto tisíc korun.

Turistická atrakce Bicyklo kino v Kroměříži vydržela v provozu asi tři týdny. Radnice uvažovala o její opravě, ta by byla ale tak náročná, že by ji před koncem turistické sezóny nestihli dokončit.
Promítací bicykly už kroměřížská radnice neopraví

„Rekordmanem je pak muž, jehož závazek na nájemném v městském bytě činil ke konci srpna téměř 180 tisíc korun,“ zdůraznil mluvčí. Mezi dlužníky je ale také osm lidí, kteří už zemřeli a vypořádání nájmu i dlužného nájemného je předmětem dědického řízení.

Podle jednatele KTS Petra Sedláčka dostanou dlužníci nejprve předžalobní výzvu k úhradě dluhu. Kdo dluh splatí nebo podepíše uznání závazku, bude mít šanci vyhnout se žalobě. Některým žadatelům KTS může povolit dohodu o splátkách. Kdo závazek neuzná nebo po jeho uznání nezaplatí dohodnutou splátku, bude ze strany KTS čelit žalobě. Soud pak na dlužníka může nařídit exekuci, město se u chronických dlužníků bude domáhat i vyklizení bytu. 

Ilustrační foto.
Kroměříž chce mít na Hanáckém náměstí chráněnou dílnu a nízkoprahové centrum