Pokud pachatele najdou a prokážou mu vinu, mohl by jít až na tři roky do vězení. Další posun ale zatím v případu není, policie proto stále žádá o pomoc případné svědky nebo majitele psa.

Jak ale ukazují případy z minulých let, týrání zvířat se na Kroměřížsku policii leckdy rozkrývat daří. „Zhruba před rokem někdo utopil trýznivým způsobem psa na Morkovicku. Pachatele policisté našli a obvinili jej, zatím ale ještě nebyl odsouzen,“ dává příklad kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Ilustrační foto
Audit Deníku: Co třeba Konzervatoř třetího věku za podpory státu?

Neblahé zkušenosti s týranými psy mají samozřejmě také v městském útulku Čápka. „S případy týrání se setkáváme poměrně často. Jakmile na Kroměřížsku příslušné orgány někomu psa odeberou, umístí ho sem. Loni jsme tu měli třeba německého ovčáka, předtím zase kříženou fenku, bohužel to není nic výjimečného,“ říká pracovnice útulku Šárka Kolaříková. K aktuálnímu případu prý nemá zatím moc co říci.

Jak upozornila policejní mluvčí, leccos možná ukáže až nařízená pitva zvířete. „Otázkou je také to, proč byla ta šachta odkrytá. Tento pes tam nejspíš sám nespadl, ale kdokoli jiný může, mělo by to být zabezpečené,“ zaráží Šárku Kolaříkovou.

K týrání zvířat dochází podle pracovnice kroměřížského útulku různými způsoby, vědomě i naopak.

„Někdy je to opravdu jen z neznalosti. Měli jsme tu třeba případ, kdy měl pejsek tak těsný obojek, až se mu prořezal do krku a majitelé si toho vůbec nevšimli a neuvědomili si, že by mu mohli způsobit zranění. V případech, kdy lidé psa úmyslně bijí, se ale už naopak jedná přímo o sadisty, se kterými je to těžké,“ dodává.

Při procházce lesem našel ve Vážanech muž dělostřelecký granát
Při procházce lesem našel ve Vážanech muž dělostřelecký granát

S tím souhlasí i kroměřížský psychiatr Alexandr Stulík. „Někdo může mít právě sadistické sklony, to je ale těžké posoudit, když nevím, jak k tomu případu došlo. Určitě se ale jedná o defektní osobnostní vzorec a to v tom smyslu, že člověku chybí vyšší city. Záleží ale opravdu na motivu, který zatím neznáme,“ dodává lékař.

Případ z Kroměříže pochopitelně nejvíc otřásl zarytými pejskaři. „Nebudu se rozepisovat, protože bych musel být extrémně hrubý a sprostý, ale potkat to individuum, tak by to pro něj dopadlo velice špatně,“ shrnul za všechny na sociální síti Lukáš Hrabal.

A podobně to vidí i další milovníci zvířat z Kroměřížska. „Je to hrůza. Jde přece o to, že zvíře se nemůže bránit! Já psovi neublížím, ale toho člověka bych naopak zabila,“ rozčílila se včera pro Deník při venčení svého vlastního pejska Ludmila Mecová z Kroměříže.

V betonové skruži mezi vodní nádrží Hrubý rybník (Bágrák) a železniční tratí na Zborovice našel kolemjdoucí mrtvého psa většího plemena černé barvy.
Kroměříž šokoval případ týrání psa, policie hledá majitele i svědky

KRISTÝNA KLUSÁKOVÁ